PLAKANJE, VRIŠTANJE I SCENE: Svi detalji sa suđenja Zoranu Marjanoviću, ovo je obeležilo presudu decenije (FOTO/VIDEO)

 PLAKANJE, VRIŠTANJE I SCENE: Svi detalji sa suđenja Zoranu Marjanoviću, ovo je obeležilo presudu decenije (FOTO/VIDEO)

Foto: SrbijaDanas/Saša Džambić/Facebook/R.I.P Jelena Krsmanović Marjanović/Shutterstock

Zoran Marjanović osuđen je danas na 40 godina zatvora zbog ubistva supruge Jelene Marjanović 2016. godine na nasipu u Borči.

Međutim, Marjanović je sa porodicom izašao iz suda i otišao kući u Borču.

Marjanović je, nedugo potom uhapšen i odveden u pritvor.

Pri izjašnjenju suda da je Marjanović kriv, njegov branilac Stefan Jokić napustio je sudnicu, a prilikom objave dužine trajanja kazne isto je učinio i drugi branilac Nikola Dumnić. Obojica su istakli da je presuda sramotna.

U sudu je burno reagovala i Marjanovićeva partnerka, koja je rekla da sud treba da bude sramota jer je Zoran nevin, a potom je ispraćena iz sudnice.

– Zoran Marjanović se “mercedesom” sa suprugom i ćerkom dovezao na nasip kod rampe Stadion. Jelena je krenula na nasip da trči, a Zoran ju je sustigao, iskoristio njeno poverenje i namamio je da se spusti ka kanalu – rekla je sudija Jelena Škulić.

Ubistvo izvršeno 20 minuta nakon dolaska na nasip

U presudi je navedeno da je Jeleni prilikom bežanja spala patika, ispao mobilni i gumica za kosu sa iščupanim pramenom kose, kao i da joj je Marjanović strgao gornji deo trenerke kada je ušla u kanal s vodom.

Pritom joj je, kako je rečeno, naneo višestruke povrede glave koje su bezuslovne smrtonosne povrede. Ona je imala povrede i u preedelu lica, ruku i nogu, kao i trupa.

 Sve povrede su bezuslovno smrtne povrede, a s obzirom na to da je došlo do nagnječenja mozga, smrt je nasilna. Jelena je bila živa kada je dospela u vodu u kanalu, što pokazuju dokazi da je udahnula vodu i biljne materije koje su se u njoj nalazile – istakla je sudija.

Kako je dodala, ubistvo je izvršeno na podmukao način jer je Marjanović svesno isključio mobilni telefon da bi ga nakon ubistva ponovo uključio. Takođe je “isti dan prijavio nestanak i krenuo u potragu s policijom kako bi prikrio delo”.Foto: Srbija Danas/Milana PavkovićFoto: Srbija Danas/Milana Pavković

U presudi je navedeno da je “nesumnjivo da su Marjanovići na nasip došli 20 minuta pre ubistva”.

– Jelenin telefon je registrovan od polaska od kuće do dolaska na nasip i dužinom nasipa. Napad se desio manje od 20 minuta nakon dolaska na nasip, kada je njen mobilni prešao u stanje mirovanja. Zoranov telefon je bio nedostupan 26 minuta, a potom se registrovao u blizini mesta ubistva – rekla je Škulić.

Ona je navela da se njegov telefon nije nalazio u stanju mirovanja kao što je tvrdila odbrana, jer mobilni i u tom stanju registruje promenu lokacije. Kod Marjanovićevog telefona toga, kako je navela, nema, a on je za to vreme prešao oko 1.000 metara.

– Jelenin telefon je i u stanju mirovanja imao više logova. Teza odbrane je nemoguća. Njihov stručni savetnik je rekao da se registruje promena lokacije i u stanju mirovanja telefona. Izostala registracija lokacije bila bi moguća samo ako se 1.000 metara kretao kroz “mrtvu zonu”. Ona nije na vrhu nasipa, a optuzeni je više puta tvrdio da nije silazio sa nasipa – objasnila je sudija.

Morali da se sretnu

Presuda navodi da je susret Zorana i Jelene Marjanović na nasipu bio neizbežan.

– Nemoguće je da nije ni video ni čuo da je Jelenu neko napao. Rekao je da je sa ćerkom za Jelenom krenuo nakon 20 minuta, ali to je ukupno vreme od kad se ona popela na nasip do momenta kada je njen telefon prešao u stanje mirovanja – dodala je Škulić.

Sud je istakao da smatra da nije tačno rezonovanje odbrane da Marjanović svoju suprugu zvao kad je stigao do kraja nasipa i video da je nema.

– Netačno je da je bio uznemiren kada se Jelena nije prvi put javila na telefon jer je pred sudom rekao da je umela da se ne javlja kad trči. Nisu videli da ih je neko pratio. Nemoguće je da ih je neko pratio do nasipa, pa otišao na njegov drugi kraj i krenuo Jeleni u susret u nadi da će na nasipu da bude sama – istakla je sudija.

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Dodala je da je “jasno da treće lice nije moglo da izvrši ubistvo” jer niko nije mogao da zna da je Jelena prvo htela da trči kod Labudovog jezera, ali se zbog gužve predomislila i otišla na nasip.

– Način ubistva ukazuje na to da je izvršilac prema ostećenoj imao jake emocije i da je cilj napada bilo veće nasilje od samog nanošenja povreda. Odbrana je prikazala migrante kao krvoločne ljude koji usred dana sa štanglom čekaju bilo koju žrtvu. Prema rečima svedoka, na nasipu nije bilo osoba druge boje kože ili osoba koje su se ponašale čudno. Sam Marjanović je rekao da nije uočio nijedno lice čudnog ponašanja ili izgleda – navedeno je u presudi.

“Zoran jedini bio blatnjav”

Sudija je napomenula da je posle ubistva “jedini blatnjav bio optuženi Zoran Marjanović”.

– Nije rekao ni teč o tome odakle mu blato na pantalonama. Kako to da njegov brat, otac ili bilo ko drugi koje učestvovao u potrazi nije bio blatnjav? Da bi imao tragove blata kakve je imao morao bi da se valja po nasipu, a on to nije radio – navela je sudija.

Njegove navode, kako dodaje, nisu potvrdili svedoci.

– Nije običaj da žena koja drži do izgleda trči po barama i blatu i pritom se isprlja kao Zoran – dodala je Škulić i rekla da blato sa nasipa nije isto kao blato iz kanala i da se od svih analiziranih uzoraka zemlje poklapaju samo oni iz kanala i sa Marjanovićevih pantalona.

Sudija je dodala da je Marjanović pokušao da opravda blato na pantalonama rekavši da je sutradan silazio u kanal da traži suprugu, a da je blato na odeći imao u danu ubistva.

– Takođe, Jelena nije bežala ka mužu i detetu. Pokušala je da izađe iz kanala. Tragove krvi na granama sa druge strane kanala ostavila je oštećena Jelena pokušvajući da se izbavi. Leva patika sa druge strane kanala odbačena je od strane izvršioca kako bi se zavarao trag. Teza odbrane da je ubica mokar, krvav i blatnjav, jednom tukom držeći patiku, drugom je udarajući, a trećom skidajući burmu izašao na drugu stranu kanala – dodala je Škulić.

Ona je istakla da je nemoguće da ubica trči za Jelenom, a usput skuplja njene stvari koje su joj ispale i baca na drugu stranu kanala.

– Jelenin ubica ostao je sa strane kanala na kojoj je sve vreme bio Zoran Marjanović. Sud nije bio ni u kakvoj sumnji. Čvrsto je uverenje suda da je optuženi ubio oštećenu. Sud podseća da nijedan zločin nije savršen, te ovo nije savršeni zločin, već teško ubistvo – istakla je.

Prilikom donošenja presude, uzeto je u obzir da Marjanović nije ranije osuđivan, kao i da je otac dvoje dece.

Kao otežavajuće okolnosti uzeti su vreme, mesto i nacin izvršenja ubistva, držanje Zorana Marjanovića i njegov odnos prema žrtvi, kao i “potpuno simuliranje zabrinutosti”.

Sud je istakao da je izrečena kazna srazmerna izvršenom delu i njegovim posledicama.

Odbrana ima pravo žalbe na presudu u roku od 15 dana.

Suđenje je, da podsetimo, počelo krajem 2019. godine.

Na prethodnom suđenju iznete su završne reči u okviru kojih je zamenik višeg javnog tužioca Nikola Uskoković za Marjanovića zražio kaznu od 40 godina zatvora.

– Predlažem da sud okrivljenog oglasi krivim za krivično delo teško ubistvo i osudi na maksimalnu kaznu zatvora, kao i da mu odredi pritvor, s obzirom na to da je za krivično delo za koje mu je stavljeno na teret propisana kazna zatvora preko 10 godina, a način izvršenja i težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koja može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka. Uznemirenje javnosti traje u kontinuitetu, od momenta izvršenog krivičnog dela, pa i u ovom momentu donošenja prvostepene presude – naveo je tužilac.

On je istakao da ostaje pri svim navodma optužnice i da je neophodno donošenje osuđujuće presude.

– Na osnovu dokaza dokazano je da je Zoran Marjanović izvršio ubistvo na nasipu u Borči i na svirep i podmukao način ubio svoju suprugu i naneo joj smrtne povrede. On je bio u stanju uračunljivosti, njegove sposobnosti bile su očuvane. Nije registrovana duševna bolest, alkohol ili psihoaktivne supstance. U pitanju je direktan umišljaj, on je bio svestan da osam udaraca u glavu mogu da budu smrtonosni. U nalazima obdukcije navedeno je da su povrede koje su opisane nanesene za vreme života jedna za drugom, u kratkom vremenskom roku – dodao je Uskoković.

Jedan od advokata Zorana Marjanovića Nikola Dumnić rekao je da “Marjanović protiv sebe nije imao samo tužilaštvo, već i policiju koja je istragu usmerila ka njemu, skrivajući dokaze”.

– Tužilac je pitao zašto je Marjanović bio toliko uznemiren 20 minuta nakon nestanka supruge. Bio je uznemiren jer je video kraj nasipa, ali ne i suprugu. Teret dokazivanja prebačen je sa tužioca na okrivljenog. Morao je da dokazuje nevinost, umesto da tužilac dokazuje krivicu. Marjanović je imao najgore oružje – istinu, kako objektivnih dokaza nema – rekao je Dumnić.

On je dodao da Marjanović nije odgovarao na pitanja veštaka jer je analiza blata urađena posle saslušanja.

 Samo je jedan uzorak koji se poklapa sa blatom sa pantalona i on je sa mesta u blizini mesta zločina. Veštaci su naveli da je hemijski i mineralni sastav zemlje podložan promenama. Veštak je odrično odgovorio na pitanje da li zna kakav je bio sastav zemlje na dan ubistva. Veštaci su naveli da zemlja sa raličitih mesta može da ima isti sastav. Samo na osnovu vizuelnog utiska odbačen je trag sa druge strane kanala, a trag krvi je na drugu stranu kanala preneo izvršilac ubistva i možda je tamo ostavio neki svoj trag – objasnio je Dumnić.

Tužilaštvo tereti Zorana Marjanovića da je 2. aprila 2016. godine ubio suprugu Jelenu na nasipu u Borči, dok je u neposrednoj blizini mesta zločina bila i njihova maloletna ćerka, koja je tog popodneva sa njima došla na nasip Crvenka u Borči.

Optužen je za krivično delo teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna zatvora do 40 godina i brani se sa slobode.

On je na početku suđenja u novembru 2019. godine detaljno izneo svoju odbranu, negirajući da je ubio suprugu, koja se bavila pevanjem narodne muzike.

Marjanoviću je prošle godine sud vratio puno starateljstvo nad detetom, koje mu je oduzeto posle smrti supruge.

On se od 12. juna 2018. brani sa slobode, pošto mu je tog dana Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kom je bio 10 meseci. Bio je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po dana nakon ubistva.

I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, učestvovao je u jednom televizijskom rijaliti programu.

BONUS VIDEO: Interventna odvodi Zorana Marjanovića