PIKSI GA ŽELI U REPREZENTACIJI! Kovačeviću FIFA ne da da brani za Srbiju, ići će se na SUD

 PIKSI GA ŽELI U REPREZENTACIJI! Kovačeviću FIFA ne da da brani za Srbiju, ići će se na SUD

Foto: MN Press

Golman poljskog Rakova, Vladan Kovačević, tužio je Svetsku fubalsku federaciju (FIFA) zbog odluke da mu ne dozvoli sporstko državljanstvo Srbije.

Prema pisanju Sportkluba, advokati golmana ustanovili su da je u poslednje tri godine bilo odstupanja od pravila koje FIFA navodi kao validno, da Kovačeviću ne dozvoli da nosi dres Orlova.

FIFA se u odluci da Kovačeviću zabrani promenu sportskog državljanstva pozvala na sopstveno pravilo iz septembra 2020. godine:

  • Igrač, koji je igrao za reprezentaciju druge države, nakon što je napunio 21 godinu ne sme promeniti sportsko državljanstvo.

Čuvar mreže Rakova, rođen 11. aprila 1998, branio je poslednji put za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine 13. oktobra 2020, sa 22 godine i 182 dana.

Istraživanjem prakse u poslednje dve i po godine, Kovačevićevi savetnici i tim Fudbalskog saveza Srbije pronašli su izuzetke od pravila, na kojima insistiraju u tužbi pred Arbitražnim sudom za sport.

Profimedia
Profimedia

U dopuni spornog člana FIFA pravilnika stoji i da pravilo ne važi za igrače, koji su do 12. godine života imali pasoš države, čije sportsko državljanstvo zahtevaju.

Selektor Srbije, Dragan Stojković, imao je nameru da Vladana Kovačevića pozove već za martovski kvalifikacioni ciklus.