PIJAVICE DIVLJAJU HRVATSKOM, ZAVLADALA PANIKA: Nema kraja vodenim tornadima, a tek se sprema haos (FOTO/VIDEO)

 PIJAVICE DIVLJAJU HRVATSKOM, ZAVLADALA PANIKA: Nema kraja vodenim tornadima, a tek se sprema haos (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen Dalmacija Danas

Grad Split i njegovu širu okolinu iza podneva je zahvatilo nevreme uglavnom praćeno snažnom kišom, jakom grmljavinom i brojnim pijavicama, ali srećom za sada nema povređenih osoba, niti šteta na objektima.

Treći dan zaredom područje celog Jadrana je pod uticajem jakog sredozemnog ciklona, a danas je njegov centar pozicioniran iznad severnog Jadrana.

Današnji ciklon ima neka obeležja izvantropske oluje, rekao je Rade Popadić iz Crometea.

– Oblaci tog istog ciklona utiču na vreme u Dalmaciji, a naročito je zanimljivo bilo na splitskom području iza 12 sati. Prva dva dana su pijavice zabeležene na severnom Jadranu međutim sreda je donela najviše pijavica splitskom vodenom području. Na splitskom ih je području tako bilo barem desetak što je neobično – tvrdi Popadić.

Radarski snimak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) otkrio je da je oblak iznad Splita bio visok čak 12 kilometara, a o tome koliko je taj oblak bio lokalnog karaktera govori i podatak da je u zapadnom delu grada do 13 sati danas palo 35 litara kiše. U isto vreme na istoku Splita nije pala ni kap kiše.

Popadić tvrdi da će avgust na celom Jadranu biti klasifikovan kao izuzetno kišan mesec, a biće i nešto hladniji od višegodišnjeg proseka.

Nestabilno vreme je blizu kraja, to znači do sutra. Na moru će biti nestabilnosti u četvrtak do jutra ili na jugu Dalmacije do sredine dana.

– Već sutra ćemo videti delimično smirivanje vremena, a od petka potpuno tako da će petak, subota i nedelja biti sunčani. A dobra vest za ljubitelje toplote je da će u nedelju temperature u celoj Dalmaciji prelaziti 30 stepeni. Nema povratka velikim vrućinama – zaključio je Popadić.

U Javnoj vatrogasnoj stanici (JVP) grada Splita nisu imali pozive za intervencijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *