PETAR JE PRENOSIO KOORDINATE UKRAJINCIMA: Rusi ga uhvatili, pa saznali ŠOKANTNE podatke o njemu! (VIDEO)

 PETAR JE PRENOSIO KOORDINATE UKRAJINCIMA: Rusi ga uhvatili, pa saznali ŠOKANTNE podatke o njemu! (VIDEO)

Foto: Printscreen/video

Ruske snage bezbednosti privele su u Hersonu bivšeg ukrajinskog vojnika, koji je predstavniku ukrajinskih trupa prenosio koordinate lokacija ruskih vojnih i urbanih objekata, saopštili su novinarima predstavnici ruskih snaga bezbednosti.

Sam pritvorenik – Petar Žadan, rođen 1984. godine, rekao je novinarima da je nakon početka specijalne vojne operacije Rusije, kontaktirao svog bivšeg komandanta, kapetana oružanih snaga Ukrajine Sergeja Čenaševa, koji se nalazio u Nikolajevu, i ponudio svoju pomoć.

Prema njegovim rečima, od marta do jula izveštavao je o koordinatama devet takvih mesta u Hersonu, bez novčane nadoknade. Žadan je ispričao da je u ukrajinskim snagama bio angažovan po ugovoru od 2015. do 2021. godine u 406. artiljerijskoj brigadi kao nišandžija i komandir 125-milimetarskog topa “Hijacint” i da je tokom službe sa svojim jedinicom tri puta ulazio u zonu borbenih dejstava u Donbasu.

Pritvorenik je takođe priznao da je njegova jedinica učestvovala u borbenim akcijama u blizini Marijupolja, gde se nalazilo uporište kontroverznog puka “Azov”, kao i blizu sela Granitno u okolini Volnovahe.