PATRIJARH O PRAJDU: Brak je zajednica ljubavi muškarca i žene

 PATRIJARH O PRAJDU: Brak je zajednica ljubavi muškarca i žene

Foto: YouTube/Printscreen/Телевизија Храм

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u specijalnoj izjavi poručio je da je otkazivanje Evroprajda ispravna odluka.

Porfirije kaže da je ne samo u Srbiji, već svuda gde živi srpski narod, velike polemike, podele, kontoverze i sukobe donela najava da će u Beogradu biti održan Evroprajd.

– Ova tema je nama veštački nametnuta i potpuno je suprotna sistemu vrednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi neposredno posvedočili predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica – rekao je patrijarh.

Ukazao je da otkazivanje te manfiestacije smatra ispravnim.

– U dušu nas pravoslavih hrišćana je usađeno učenje crkve izraženo već na početnim stranama Biblije gde je zapisano da je Bog stvorio čoveka kao dva pola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica od postanja sveta i do dana i do kraja sveta definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom decom – rekao je patrijarh.

Ističe da “u potpunosti razumemo suštinski opravdanu veliku zabrinutost našeg naroda koji je u grubom promovisanju i nametanju politika i ideologija koje imaju za cilj da poruše stubove na kojima se vekovima gradi naš identitet, da sve postane krhko, relativno i fluidno, osetio dubinsko i sistematsko ugrožavanje svih temeljnih vrednosti kojima je vekovima odan, a posebno svetinje braka i porodice”.

– Iz ovih razloga smo više puta u neposrednom razgovoru s najvišim predstavnicima države izneli razloge zbog kojih smatramo da je nužno i opravdano otkazivanje Evroprajda – dodao je.

– U isto vreme podsećam da crkva Hristova poštuje bogom darovanu slobodu svakog ljudskog bića i zato je crkva protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga. Zlo se ne leči i ne pobeđuje nasilje, nego se na taj način samo umnožava – poručio je patrijarh.