PAPA ŽELI DA REŠI MISTERIJU 40 GODINA STARU? Priča koja je inspirisala jednu od najgledanijih serija konačno će dobiti razrešenje?

 PAPA ŽELI DA REŠI MISTERIJU 40 GODINA STARU? Priča koja je inspirisala jednu od najgledanijih serija konačno će dobiti razrešenje?

Foto: Profimedia

Nestanak vatikanske učenice Emanuele Orlandi pre 40 godina, što je jedna od najdugotrajnijih misterija u Italiji, ušla je u novo poglavlje danas. nakon što se njen brat sastao sa vatikanskim istražiteljem koga je papa Franja ovlastio da pokuša da rasvetli slučaj.

Reč je o 15-godišnjoj ćerci vatikanskog službenika, koja se nije vratila kući 22. juna 1983, posle časa muzike u Rimu, podseća Rojters.

Kako navodi agencija, tokom protekle četiri decenije otvarane su grobnice, ekshumirane su kosti, a teorije zavere obiluju pokušajima da se utvrdi šta se dogodilo sa Orlandijevom.

Slučaj, koji je bio predmet stalnih istraga u Italiji i Vatikanu, privukao je novu medijsku pažnju širom sveta nakon što je krajem prošle godine objavljena Netfliksova serija “Vatikanka”.

Glavni tužilac Vatikana Alesandro Didi u januaru ponovo je otvorio prethodnu neubedljivu vatikansku istragu, nakon što je nasledio dosije od svog penzionisanog prethodnika.

Emanuelin stariji brat Pjetro i porodični advokat Laura Sgro sastali su se sa Didijem u Vatikanu danas popodne.

Didi je rekao da papa Franja želi da “istina izađe bez ikakvih rezervi” i da rimokatolički poglavar ima “gvozdenu volju” u vezi sa tim slučajem.

Tako su osamdesetih godina prošlog veka, italijanski mediji spekulisali su da je ona kidnapovana u pokušaju da se obezbedi sloboda za Mehmeta Alija Agžu, Turčina zatvorenog 1981. godine zbog pokušaja atentata na papu Jovana Pavla Drugog, a takva nagađanja su tokom vremena odbačena.

Druga teorija zavere povezivana je s grobom Enrika de Pedisa, mafijaša sahranjenog u rimskoj bazilici.

Njegova grobnica je otvorena 2012. godine, ništa nije otkriveno, a Didi je rekao da je sumnja na vezu između nestanka devojčice i rimskog kriminalnog klana bila precenjena.

Policija nikada nije isključila mogućnost da je Emanuela Orlandi oteta i možda ubijena iz razloga koji nemaju nikakve veze sa Vatikanom, ili da je bila žrtva trgovine ljudima.

Više vesti iz sveta možete pročitati OVDE.