PANTER UŠETAO U DVORIŠTE I ZGRABIO PSA! Strah na severu zemlje NE JENJAVA nakon novih snimaka predatora – evo koliko je opasna ova VRSTA ZVERI (VIDEO)

 PANTER UŠETAO U DVORIŠTE I ZGRABIO PSA! Strah na severu zemlje NE JENJAVA nakon novih snimaka predatora – evo koliko je opasna ova VRSTA ZVERI (VIDEO)

Foto: Shutterstock/YouTube/Printscreen/APFans TV

Pojava crnog pantera seje strah među ljudima na severu Srbije.

Divlja mačka koja je prvo viđena u okolini Apatina izazvala je veliko interesovanje meštana i medija. Danima se špekuliše o crnom panteru, a kontradiktorne informacije stižu sa svih strana. Priča o nestalom crnom panteru pojavila se još prošle godine u mađarskim medijima i tada nije dobila epilog, odnosno velika mačka nije uhvaćena, ali su termovizijske kamere u decembru 2021. godine navodno pokazale kretanje velike crne mačke koja podseća na crnog pantera. Cela priča ponovo je oživela kada su pojedini meštani iz okoline Apatina prijavili policiji da su uočili veliku crnu mačku koja po svojoj fizionomiji odgovara panteru, životinji kojoj ovi prostori nisu prirodno stanište.

Potraga je nakon par dana obustavljena, međutim poslednji snimci koji kruže kako društvenim mrežama tako i u medijima ponovo je izazvalo strah na severu zemlje. Panter je poslednji put viđen u okolini Vrbasa, a potraga je nastavljena.

Priče o tome gde je viđen panter danima su se smenjivale, a u početku potrage za predatorom čak je i objavljen video zapis usnimljen kod Banje Junaković za koji se tvrdi da je na njemu ova divlja zver. 

Jedan od lovaca pričao je za srpske medije, da je blizak susret sa mačkom imao kada je sejao useve, te da se nije uplašio i da je susret trajao par minuta. Ono što je veoma jezivo, a što je mnogima promaklo, jesu njegove reči o zaklanoj divljači:

 Ima podavljene divljači, mi ovde nemamo predatora koji davi divljač – rekao je on na početku, a onda se osvrnuo i skeptične ljude koji ismevaju celu situaciju oko pantera:

– Ja sam to video, nema razloga da u to ne verujem. Sad ko neće da veruje ne mora, ja sam prijavio iz najbolje namere. I iz najbolje namere kažem da je to (šta god to bilo) i dalje tu – kaže lovac Petar, čovek koji je prvi primetio i prijavio veliku mačku u ataru Apatina, a onda se osvrnuo na potencijalnu opasnost po lokalno stanovništvo:

– U suštini njoj čovek nije primarna hrana, male su šanse da će on da napadne bez ikakvog razloga. Ali treba biti obazriv, ja iskreno ne bih ostao sam ovde, niti bih šetao, a pogotovo noću – rekao je on.

Foto: SD

Upozorenje nadležnih

Koliko je priča ozbiljna govori i to da su Vojvodinašume izdale zvanično saopštenje upozorivši građane na to da je crni panter zaista uočen u Apatinu.

– Javno preduzeće Vojvodinašume, ogranak ŠG ‘Sombor’, obaveštava sve sugrađane da je uočen crni panter (leopard) u atarima Opštine Apatin – navodi se u obaveštenju.

– Predator je izrazito opasan i ovim putem apelujemo na građane da vode računa za sebe i svoje bližnje. Ukoliko neko uoči crnog pantera, potrebno je odmah obavestiti nadležnu policijsku stanicu – ističe se u saopštenju.

@geokutak SADA JE I ZVANIČNO: Crni panter se slobodno šeta severom Srbije! 🐆 #fyp #foryou #serbia #srbija #balkan ♬ original sound – geokutak

Mesta na kojima je navodno sve viđen

Skoro pa mesec dana, crni panter koji gostuje u našoj zemlji, ne da se uhvatiti. Šta više, šetka se od atara do atara, od grada do grada… Tek po nekom dozvolivši da ga vidi.

Čiji je, i odakle nam je došao, pouzdano se ne zna. Pričalo se da je u ataru sela Sonte, kod Apatina, gde je prvi put viđen 8. novembra, stigao iz Segedina.

Ako je verovati svim informacijama i snimcima, panter je posle sela Sonte, posetio i Banju Junaković, 12. novembra. Tada je u potrazi za njim podignut dron sa termalnim kamerama, ali ništa nalik ovoj životinji nije uočeno.

Taman što se nekoliko dana, posle Banje Juanković smirila priča o panteru, u subotu, 26. novembra on se “pojavio ” u Feketiću.

Nakon toga, “crna mačka” je navodno uočena i u okolini Vrbasa. Više o tome klikom OVDE.

Koliko je crni panter opasan?

Panteri se smatraju najkrvoločnijim grabljivcima među mačjim predstavnicimaGladna životinja ne bira žrtvu, ona juri sva živa bića. Panteri se ne boje nikoga, omiljena hrana im je meso velikih biljojeda: bivola, antilopa, zebri. Česta se hrane domaćim životinjama: ovacama, kravama, konjima, svinjama koje su ostale bez ljudskog nadzora. Gladne životinje hrane se i majmunima, divljačima, jajima iz gnezda, čak mogu jesti i plodove stabala.

Potraga za žrtvama vrši se na zemlji, dok se jedenje mesa odvija na drvetu. Trup rastržu oštrim zubima i trzajima glave. Ova karakteristika razlikuje crnog pantera od lavova i ostalih rođaka mačaka.

Životinje mogu preživeti 4-5 dana bez hrane. Ali tada se  mogu uvući u kuću, dvorište, štalu u potrazi za plenom. Zanimljivo je da dobro nahranjena životinja neće dodirnuti ni dete koje joj stoji uz šapu, dok gladna zver se neće zaustaviti ni pred čim.

Koliko je opasan dovoljno pokazuje video objavljen na interentu, gde se vidi kako panter ulazi u dvorište u potrazi za plenom. Na snimku se čuje pas koji cvili, ali ne i trenutak napada. Međutim, kamerom je zabeležen trenutak kada panter odvlači ubijenog psa.

Pročitaj još