PANIKA U VRTIĆU U SUBOTICI Pronađena streptokoka fekalnog porekla, roditelji besni: “Videli smo MRTVOG MIŠA”

 PANIKA U VRTIĆU U SUBOTICI Pronađena streptokoka fekalnog porekla, roditelji besni: “Videli smo MRTVOG MIŠA”

Foto: Profimedia/ilustracija

U jednom od objekata predškolske ustanove iz Subotice utvrđeno je prisustvo fekalija u vodi. Informaciju su potvrdili iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

– U uzorku uzetom 19. maja 2023. u predškolskom objektu u Subotici (ulica i broj poznati redakciji Telegrafa), utvrđeno je prisustvo streptokoka fekalnog porekla i data je preporuka da se uradi ispiranje mreže, dezinfekcija i ponovna provera zdravstvene ispravnosti vode – naveli su u odgovoru na pitanja uz napomenu da su rezulati analiza stigli 24. maja.

OGLASIO SE KLJUČNI SVEDOK NESTANKA DEČAKA U APATINU Vidno uznemiren izgovorio samo jedno

NEVIĐENI PLJUSAK POTOPIO ČAČAK: Drama na ulicama, voda počela da prodire u dvorišta!

– O predmetnom rezultatu je istog dana prosleđeno obaveštenje predškolskoj ustanovi i Sanitarnoj inspekciji u Subotici. Nakon obaveštenja od strane odgovornog lica iz PU u Subotici, da su sprovedene preporučene mere, ponovljeno je uzorkovanje vode 31. maja 2023. Laboratorijsko ispitivanje je u toku, rezultati se očekuju 5. juna – naveli su.

Dodaju da prisustvo patogenih mikroorganizama, u koje spada i streptokok fekalnog porela, predstavlja rizik po zdravlje ljudi, naročito osetljivih kategorija, te da se njegovo poreklo u vodi za piće ne utvrđuje.

– Neophodno je kontinuirano i efikasno održavanje higijene u objektu. Napominjemo, da je voda u predmetnom objektu bila mikrobiološki ispravna tokom 2022.godine, kao i u februaru 2023. godine (dinamika kontrole je propisana Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće) – dodaju.

Navode i da u vezi sa slučajem nisu dobili prijavu od roditelja.

Roditelj: Videli smo mrtvog miša

Upravo od roditelja, novinar Telegrafa čuo je da su u objektu ugledali mrtvog miša. Dalje su, kaže jedna mama, koja nije želela da joj se spominje ime, od vaspitačice čuli da je u vodi izmet miševa.

Objasnila je najpre da su neki od roditelja prošle sedmice saznali da voda u vrtiću nije za piće. Informacija je stigla nezvanično, ali ne i objašnjenje.

– Moje dete je u petak ustalo sa natečenim, crvenim očima. Bili smo kod lekara, koji je rekao da je to verovatno od prljavih ruku. Ono nije išlo u vrtić do juče. Juče krenemo, penjemo se na sprat, kad ono – mrtav miš! – ističe sa zaprepašćenjem.

– Tu počinjemo razgovor sa jednom zaposlenom – ja i još jedna mama – i ona nam kaže da je u vodi izmet miševa. Da zato dobijaju vodu i da zato ne smeju da peru ruke tom vodom, već da ih posipaju iz flaša. Tu saznajemo da je jedna grupica premeštena u trpezariju zbog miševa. Ta sobica je puna miševa – dodaje.

Navodi i da je “klupko krenulo da se odmotava”. Tada se saznalo da njeno dete nije jedino. Navodno, još krajem aprila prošle godine, jedno dete je završilo na ispiranju želuca i provelo dan i noć u bolnici. Kako nam je rekla sagovornica, navodno je zagrizlo mišomor.

– Našlo ga je u ćošku sobe, gde se deca igraju – kazala je.

Sa zaprepašćenjem ističe da su sve to juče saznali, više od mesec dana nakon događaja.