PALI U RUKE RUSKE VOJSKE: Ovo su Amerikanci koji su zarobljeni kod Harkova, bili deo desničarskog odreda (FOTO)

 PALI U RUKE RUSKE VOJSKE: Ovo su Amerikanci koji su zarobljeni kod Harkova, bili deo desničarskog odreda (FOTO)

Foto: Telegram/Рыбарь

Dva bivša američka vojnika Aleksandar Druke (39) i bivši marinac 27-godišnji Endi Hjun koji su služili kao dobrovoljci u Oružanim snagama Ukrajine navodno su zarobljeni su od strane ruske vojske.

Oni se smatraju prvim Amerikancima koji su zarobljeni tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Kako prenose mediji, Druke i Hjun su zarobljeni od strane ruskih snaga prošle nedelje na periferiji Harkova, navode izvori koje je u utorak citirao Dejli telegraf, a prenosi Dejli mejl.

Oba vojnika su iz Alabame, a nije jasno da li su bili prijatelji pre nego što su oboje dobrovoljno otputovali u Ukrajinu ranije ove godine da pomognu ukrajinskim snagama dok nastavljaju da brane svoju zemlju od ruskih snaga.

Jedan od njihovih prijatelja opisao je kako su njih dvojica nestala iz vida u borbi prošle nedelje dok su branili Harkov.

Njih dvoje su bili deo desetočlanog odreda koji je branio Harkov prošle nedelje kada su upali u zasedu ruskih vojnika, rekao je jedan od njihovih kolega koji je govorio za Telegraf.

Stejt department je u utorak saopštio da je “upoznat” sa izveštajima o njihovom hapšenju, ali je portparol odbio da komentariše bilo šta, navodeći zabrinutost za njihovu privatnost.

Sekretar ministarstva odbrane Lojd Ostin i general Mark A. Majli nisu komentarisali hapšenje.

Ruske snage su te noći na aplikaciji Telegram objavile da su zarobile dva američka vojnika.

Drukeova majka u Alabami rekla je za Telegraf da je u kontaktu sa vladom i da se nada da će obezbediti oslobađanje njenog sina.

– Američka ambasada me je uverila da čine sve što mogu da ga pronađu i da ga traže živog, a ne mrtvog. Dajem sve od sebe da se ne raspadnem, ostaću jaka. Iskreno se nadam da će razmeniti za ruske ratne zarobljenike, rekla je ona.

Pročitaj još