OVOGA SMO SE PRIBOJAVALI: Novi soj korone stigao u Srbiju! Ovi simptomi su ključni u prepoznavanju

 OVOGA SMO SE PRIBOJAVALI: Novi soj korone stigao u Srbiju! Ovi simptomi su ključni u prepoznavanju

Foto: Profimedia/ilustracija

Nova varijanta koronavirusa stigla je u Srbiju. Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je u sredu da je potvrdio prisustvo podvarijante omikrona EG.5 (nazvane Eris) na teritoriji Južnobačkog okruga.

– Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je identifikovao prisustvo ove varijante korone analizom genoma virusa SARS-CoV-2 metodom sekvencioniranja nove generacije, iz uzorka biološkog materijala obezbeđenog 30.08.2023. godine, u okviru rutinskog nadzora nad kovidom – navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ranije je navela da EG.5 podvarijanta ne predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje i da nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti u poređenju sa drugim sojevima koji cirkulišu u ovom trenutku.

Prema navodima SZO, Eris je prvi put registrovan u februaru 2023. godine i od tada broj zaraženih ovom podvarijantom konstantno je rastao.

Stručnjaci navode da nema dokaza da podvarijanta EG.5 izaziva simptome koji su drugačiji u odnosu na one koji su već poznati. Simptomi kovida uključuju: temperaturu, kašalj koji ne prestaje, promene čula ukusa i mirisa, umor, curenje iz nosa, bol u grlu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *