OVO SU SVI RADILI NA MORU, A SADA JE PROŠLOST! Na Jadranu stupila na snagu NOVA PRAVILA, paprene kazne za one koji ih ne budu poštovali

 OVO SU SVI RADILI NA MORU, A SADA JE PROŠLOST! Na Jadranu stupila na snagu NOVA PRAVILA, paprene kazne za one koji ih ne budu poštovali

Foto: Profimedia

S prvim danom ove godine u Splitu je na snagu stupila nova odluka o komunalnom redu u kojoj su za sve one koji krše zakon propisane veće kazne, pa se može očekivati da ovoga leta na ulicama neće biti turista u kupaćim kostimima jer im, ako ih ulovi komunalni redar, sledi kazna od 150 evra.

Ista kazna od 150 evra propisana je za one koji piju alkohol na javnim mestima, a kazna za šetanje psa bez povoca je u skladu s odlukom o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i iznosi 66,36 evra za fizičku osobu. Splićane i njihove goste na ulicama će nadzirati 21 komunalni redar, a u zgradi gradske uprave na poziv će čekati još 12 njih, piše “Tportal. hr”.

Grad Dubrovnik od avgusta 2020. ima sličnu odluku o komunalnom redu, a prvi golišavi turisti prošle su godine komunalnim redarima platili kazne od 150 evra. Nova splitska odluka o komunalnom redu donesena je na poslednjoj sednici Gradskog veća u 2022. godini, a stupila je na snagu sa novom godinom.

Reč je, kako kaže komunalni redar Josip Gabelica, o sveobuhvatnijoj, preciznijoj i rigoroznijoj odluci o novčanom kažnjavanju prekršitelja u odnosu prema prošloj, a namera je bila da uvedu red u celom gradu, posebno na području kulturno-istorijske gradskog jezgra (zona A). Komunalnom odlukom uveden je novi koncept propisanih zabrana koje se odnose isključivo na zonu A, koja ima posebnu zaštitu, i na odredbe koje se odnose na područje celog grada.

Foto: Profimedia

Po novoj odluci o komunalnom redu osoba koja bude zatečena kako pije alkohol na javnoj površini platiće 150 eura kazne, a isto toliko moraće da izdvoji i osoba koja se bude šetala polugola po gradu.

Pored toga, uvedena je zabrana postavljanja elektroakustičkih uređaja na terasama ugostiteljskih objekata u zoni A, što znači da se na tim mestima ne mogu da koriste zvučnike i pojačala. Kako stoji u odluci, dopušteno je izvođenje muzike uživo bez elektroakustičkih uređaja.

Takođe, precizirana je i oprema terasa ugostiteljskih objekata koja se može postaviti, pa tako više neće moći biti ljuljaški, kauča i separea koji nisu u skladu s urbanom opremom, a tende i suncobrani moraju da budu neutralne bež boje i bez reklama.

Kada je reč o turistima očekuje ih još jedna promena – ubuduće će biti zabranjeno nuditi im usluge u centru grada, kao što je to bio bio slučaj prethodnih sezona kada su restorani nudili jelovnike.