OVO SU NOVE CENE GORIVA: Od 15 sati poskupljuju dizel i benzin, evo koliko će koštati

 OVO SU NOVE CENE GORIVA: Od 15 sati poskupljuju dizel i benzin, evo koliko će koštati

Foto: Srbija Danas

Na pumpama u Srbiji gorivo će od danas ponovo poskupitiEvrodizel će, umesto 203,50 biti 206 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 će koštati 193 umesto 187 dinara za litar koliko je ove nedelje koštao

Prošlog petka, obe vrste goriva čija je cena ograničena uredbom Vlade Srbije su poskupele. Cena dizela za nešto više od dinar, dok je benzin poskupeo za tri dinara. Evrodizel se do danas prodavao po ceni od  203,50 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za 187 dinara za litar. 

Vlada Srbije produžila je u utorak trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 30. juna 2022. godine. U tekstu Uredbe o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, navedeno je da je neophodno produžiti period važenja ograničenja cena na još 30 dana.

– Imajući u vidu da je tržište naftnih derivata još nestabilno, članovi vlade doneli su ovakvu odluku u cilju sprečavanja većih poremećaja na tom tržištu i radi očuvanja životnog standarda stanovništva – navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

To znači da će i u narednih mesec dana, svakog petka Ministarstvo trgovine saopštavati najvišu dozvoljenu cenu dve vrste goriva – evro dizela i evro premium BMB 95.

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Vlada Srbije je 10. februara prvi put donela Uredbu kojom se uspostavljaju nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije, a potom je ona 10. marta produžena na još mesec dana i oročena do 11. aprila. Potom je pre mesec dana usvojila izmenjenu uredbu koja se odnosi na ograničavanje cena evro dizela i evro premijuma BMB 95, koja je oročena do 31. maja.

Izmene su se odnosile na zaradu benzinskih pumpi kojima je omogućena za dinar veća marža. Najviša maloprodajna cena evro dizela i bezina, prema uredbi, dobija se kada se prosečna veleprodajna cena ovog derivata uveća za sedam dinara. Privremeno je tada smanjen i iznos akciza na derivate nafte za 15 odsto. Uredbu o visini akcize Vlada Srbije je već produžila do 30. juna na sednici prošlog četvrtka.

Kako je precizirano Vladinom uredbom prosečne veleprodajne cene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i da najkasnije do 13 časova ga dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Oni imaju obavezu da svakog petka na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova objave cene koje će vozači plaćati na pumpama. Benzinske pumpe, kako je predviđeno uredbom, dužne su da maloprodajne cene goriva evro dizel i evro premijum BMB 95, koje ne smeju da budu više od najviših maloprodajnih cena utvrđenih od strane Ministarstva trgovine, primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine.