OVO SELO U SRBIJI PUNO MISTERIJA! Nekada je važilo za najromantičnije, a sada poznato po RUPI – niko ne zna kako je nastala (FOTO)

 OVO SELO U SRBIJI PUNO MISTERIJA! Nekada je važilo za najromantičnije, a sada poznato po RUPI – niko ne zna kako je nastala (FOTO)

Foto: RINA

Živopisno selo Ražana smešteno je na pola puta između Kosjerića i Divčibara. Nekada je važilo za najromantičnije, jer je skoro svaka kuća u dvorištu imala fenjere koji bi, kada su upaljeni, stvarali filmski prizor tokom večernjih sati.

Ipak, među meštanima ovo selo poznato je i po jednoj misterioznoj rupi za koju niko sa sigornošću ne zna kako je nastala i čemu služi. Istraživačkom poslu pristupio je speleolog Boris Stanojević iz Beograda.

– Znalo se da postoji na tom mestu tunel, međutim kako je dno tog tunela provaljeno, postavljalo se pitanje da li je u stvari to pećina. Doveo sam tim speleologa koji su na osnovu kamenja koje sam im priložio konstatovali da to nije krečnjačka pećina, već da postoji mogućnost da je stvorena tektonskim poremećajima zemljišta. Na jednom snimku se lepo vide podgrade koje su karakteristične za speleološke objekte – rekao je Boris.

Prema priči starijih meštana, kopanje tog misterioznog tunela započeli su Francuzi koji su prolazili ovim krajem. Međutim, Drugi svetski rat je prekinuo nastavak izgradnje.

Foto: RINA

– Tako su se nekada pravili tuneli, iz dva dela. Naprave se dva otvora jedan ispod drugog, dva puta po dva ipo metra i tako kada ih sastave dobiju otvor širine pet metara. Međutim, dešava se to da je tunel ostao nezavršen i da se vremenom zapušio, zbog toga se video samo gornji nivo. Na nekoliko mesta se tavanica provalila, a zbog spoljnih kiša te rupe su se napunile vodom i stvorile jezero koje je kristalno čisto, ali je jako nepristupačno i zbog velike visine može se sići samo uz pratnju i pomoću velikih merdevina ili užadi – kaže Boris.

Kroz ovaj tunel može se kretati samo u dubokim gumenim čizmama i uz pomoć lasera, a na putu se nalaze i mnoge prepreke. Prema procenama speleologa koji su ovde izvršili istraživanje neobičan otvor u selu Ražana dubok skoro 800 metara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *