OVO SE PRVI PUT DOGODILO OD POČETKA RATA U UKRAJINI: Putin ima novi cilj, analitičari tvrde – ČUDNA situacija na frontu

 OVO SE PRVI PUT DOGODILO OD POČETKA RATA U UKRAJINI: Putin ima novi cilj, analitičari tvrde – ČUDNA situacija na frontu

Foto: Shutterstock

Čini se da Rusija pravi “operativnu pauzu” usred ofanzive u regionu Donbasa na istoku Ukrajine.

Institut za proučavanje rata, istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu, saopštio je da prošle srede Rusija “prvi put u 133 dana rata” nije objavila vest o nekom svom vojnom uspehu i teritorijalnom napredovanju u Ukrajini, piše Val strit Džurnal.

Ali to ne znači da je u Ukrajini zavladao mir, vojni koncept operativne pauze ne znači potpuni prekid ratovanja i granatiranja.

Čini se da se ruske snage na istoku Ukrajine pregrupišu i pokušavaju da pripreme pojačanje za još jedan napad, tumače zapadni analitičari neobično zatišje u ruskoj invaziji Ukrajine.

Međutim, mnogi gradovi na istoku su i dalje pod granatiranjem, prenosi Njujork tajms.

Nakon zauzimanja Luganske oblasti na istoku, ruske snage su se fokusirale na susedni Donjeck, koji uključuje strateški važan grad Slavjansk.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je proglasilo “operativnu pauzu” kako bi se trupama omogućilo da se odmore, što je navelo vojne analitičare da zaključe da Rusija nije spremna za potpuni napad na region Donjecka, prenosi Njujork tajms.

Foto: Profimedia

Putin preti

Ruski predsednik Vladimir Putin je ovih dana najavio da ruska vojska tek treba da uloži najjače napore protiv Ukrajine, ali zemlje sa Zapada to dovode u pitanje.

– Uprkos tvrdnji predsednika Putina 7. jula 2022. da ruska vojska “nije ni počela” svoje napore u Ukrajini, mnoga njena pojačanja predstavljaju ad hok formirane grupe, raspoređene sa zastarelom ili neodgovarajućom opremom – saopštilo je u subotu britansko ministarstvo odbrane.

Argument im je među ostalim to što će Rusi nove trupe rasporediti sa slabo oklopljenim vozilima MT-LB, projektovanim davne 1950. godine, dok su do sada vojsku prevozili dobro oklopljenim borbenim vozilima BMP-2. Takođe, da bi izbegli opštu mobilizaciju, Rusi pokušavaju da regrutuju dobrovoljce. Nije lako, ali bi opšta mobilizacija bila politički previše rizična, ocenjuje Njujork tajms.

Uspešna vojna operativna pauza obično znači da su neki ciljevi i dalje napadnuti, čime se sprečava da protivnička strana krene u kontranapad dok Moskva pregrupiše svoje snage.

Foto: Profimedia

Nakon gubitka položaja na istoku, čini se da bi ukrajinske snage uskoro mogle da pokrenu kontraofanzivu na jugu, verovatno oko Hersona, kako bi povratile teritoriju koja je prva pala u ruke ruskih snaga, navodi Njujork tajms.

Posle ruske “operativne pauze”, sledeći cilj je Slavjansk, očekuju Ukrajinci.

To je grad koji su ukrajinske vlasti ponovo zauzele nakon ustanka 2014. godine, piše Vol Strit Džurnal. U iščekivanju napada, grad je skoro prazan. 

Kada Rusija nastavi svoju ofanzivu, verovatno će se fokusirati na Slavjansk i svog suseda Kramatorsk, rekao je u petak gradonačelnik Slavjanska Vadim Lija.