OVO JE SLEDEĆI KORAK AMERIKE! Bajden zagrmeo: “Rusija krši međunarodno pravo”

 OVO JE SLEDEĆI KORAK AMERIKE! Bajden zagrmeo: “Rusija krši međunarodno pravo”

Foto: Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden osudio je rusku aneksiju četiri ukrajinska regiona.

 SAD osuđuju današnji lažni pokušaj Rusije da anektira suverenu ukrajinsku teritoriju. Rusija krši međunarodno pravo, gazi principe Povelje UN i pokazuje svoju mržnju prema miroljubivim nacijama – rekao je Bajden.

On je zatim dodao da potezi Rusije nemaju legitimitet i da će SAD nastaviti da poštuju međunarodno priznate granice Ukrajine.

Bajden je u izjavi nakon aneksije četiri ukrajinska regiona rekao da će SAD zajedno sa međunarodnom zajednicom osuditi poteze Ruske federacije i pozove ih na odgovornost.

Ovo je prva izjava predsednika SAD od kako je ruski predsednik Vladimir Putin zajedno sa liderima Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona potpisao dokument o anekciji ta četiri regiona.

Prethodno je saopšteno da će SAD zbog aneksije uvesti nove sankcije Rusiji.

– Nove sankcije će nametnuti troškove pojedincima i entitetima „koji pružaju političku ili ekonomsku podršku nezakonitim pokušajima da se promeni status ukrajinske teritorije. Pozivam sve članove međunarodne zajednice da odbace ruske ilegalne pokušaje aneksije i da budu uz narod Ukrajine koliko god je potrebno – rekao je Bajden.

Potpisivanje je usledilo nakon Putinovog govora koji je održao pred brojnim zvaničnicima u Kremlju.

Na istoku Ukrajine u četiri oblasti od 23. do 27. septembra održani su referendumi na kojima je lokalno stanovništvo izglasalo pripajanje Rusiji.