OVO JE REZULTAT KURTIJEVE VLADAVINE: Od njegovog dolaska na vlast zabeleženo više od 2.000 napada na Srbe – na udaru i srpske svetinje (FOTO)

 OVO JE REZULTAT KURTIJEVE VLADAVINE: Od njegovog dolaska na vlast zabeleženo više od 2.000 napada na Srbe – na udaru i srpske svetinje (FOTO)

Foto: Profimedia

Ugrožavanje Srba i njihove imovine na Kosovu je intenzivirano u poslednje vreme, a prema podacima koje je u javnost izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo je 50 odsto više napada nego pre njegovine “vladavine”.

Od dolaska Kurtija na vlast, miljenika Kvinte, za 50 odsto više napada na Srbe se dogodilo, dok se 35 napada dogodilo na objekte SPC i groblja.

– Kad su Srbi shvatili da Albanci neće da sprovedu ono što su prihvatili, Srbi su stavili banere ZSO i bilbord “Dobrodošli u ZSO” i tom prilikom albanska policija je uhapsila Srbe i Rome zbog toga – podsetio je Vučić i danas je 3390. dan kako Albanci ne sprovode svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

Predsednik je podsetio i na hapšenja Srba na Kosovu i Metohiji.

Foto: SD/Ilustracija

– Sve imamo dokumentovano i to predstavljamo i predstavnicima međunarodne zajednice. Malo koga je briga, ali to je naš posao – kazao je Vučić i podsetio na incidente sa grafitima terorističke OVK na srpskim vrtićima, igralištima i porodilištima.

Predsednik je podsetio i na napade na srpske svetinje na Kosovu i Metohiji – obijanje crkvi, krađe, razbijanje prozora na crkvama, kamenovanje crkve u Peći, Vitini, Lipljanu, grafit na Hramu Hrista Spasa u Prištini “Isus mrzi Srbe”…

Radi se o 35 napada na srpske crkve, plus napadi na srpska groblja.

Jurišali na sve srpsko

Na Kosovu i Metohiji, južno od Ibra, nema nijednog mesta u kome su postojale crkve ili manastiri, a da na njih nisu jurišali Albanci posle juna 1999. godine i kasnije. Iako su bili pod danonoćnom stražom vojnika Kfora, albanski ekstremisti su napadali i Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane, Sokolicu, a dok su ih obezbeđivali međunarodni mirovnjaci, do temelja je srušen i zapaljen manastir Sveti arhangeli, kao i Crkva Bogorodica Ljeviška u Prizrenu i manastir Devič kod Srbice u Drenici.

Najtragičnije je to što je u poslednjih nekoliko godina čak 13 crkava izbrisano sa lica zemlje, i što od njih nije ostao ni kamen na kamenu, apsolutno ništa što bi podsećalo da su tu nekada bile srpske crkve.

Crkvu Svete Trojice u centru Đakovice, sa tri kupole, Albanci su više puta minirali, a onda su 2007. godine bagerima odneli i poslednji kamen sa crkve i iz crkvenog dvorišta. Na mestu crkve podigli su park sa spomenikom majci Terezi. Ovo je prva od 155 srušenih i zapaljenih crkava na Kosovu i Metohiji koja je u potpunosti izbrisana sa lica zemlje. Kfor i Unmik nisu preduzeli ništa da se zaštiti srpska svetinja.

Takođe, poslednjih godina, sa lica zemlje u potpunosti su izbrisane i Crkva Svetog Petra i Pavla u Kraljevici kod Podujeva, Crkva Svete Petke u Suvoj Reci, u Velikoj Reci kod Vučitrna nestala je Crkva Svete Trojice, a u delu crkvenog dvorišta sagrađeni su džamija i škola. Nema više ni četiri crkve iz doba Nemanjića u Gornjem i Donjem Nerodimlju kod Uroševca. Prostor na kojem je bila seoska crkva u Sićevu kod Kline u Metohiji je posle rušenja i odnošenja kamena preoran.

133 napada na srpsko stanovništvo na Kosovu u 2021. godini

Manastir Visoki Dečani saopštio je da se na Kosovu u 2021. godini dogodila 133 napada na srpsko stanovništvo.

Kako su naveli jedan napad se u proseku događao na svaka 2,7 dana, odnosno jednom u 65 sati.  

– Srbi i njihova imovina su napadnuti u 133 navrata u 2021. To su zabeleženi napadi. Jedan napad/incident u 2,7 dana. U satima, jedan na 65 sati, i to u srcu Evrope – navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Albanci nezakonito upali na imanje Srbina