OVO JE MARIJUPOLJ OD PRE PAR DANA: Ažurirana nova mapa grada, Ukrajinci saterani u ćošak, nemaju kud (MAPA)

 OVO JE MARIJUPOLJ OD PRE PAR DANA: Ažurirana nova mapa grada, Ukrajinci saterani u ćošak, nemaju kud (MAPA)

Foto: liveuamap.com/Printscreen

Ruska strana poziva ukrajinske trupe na predaju

Marijupolj – lučki grad na obali Azovskog mora je od prvog marta pod lupom svetske javnosti. Toliko dugo traje opsada ukrajinskog grada od strane ruskih snaga.

Kako su snage DNR-a, ruske trupe i čečenske jedinice stezale obruč oko strateški važne luke, tako je otpor ukrajinskih trupa u gradu vremenom slabio i oni su se postepeno povlačili iz urbanih zona grada.Foto: Profimedia

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Uprkos snažnim udarima ruskih trupa, ukrajinski borci, od kojih mnogi pripadaju kontroverznom puku “Azov” pružali su snažan otpor opsadi grada, ali je taj otpor slabio.

Iz dana u dan njihova kontrola nad urbanim jezgrom grada se sve više topila, da bi se danas svela na to da ukrajinski borci kontrolišu još samo fabričku zonu nekada metalurškog kompleksa “Azovstalj”.

Foto: Profimedia

Kijev je više puta objavio da ne pristaje na predaju Marijupolja ruskim trupama, a najnovija informacija koju je Kijev objavio jeste da se u industrijskom kompleksu navodno nalazi oko hiljadu civila, među kojima su žene i deca i da će ruski napad na fabriku smatrati novim ruskim ratnim zločinom.

Foto: Liveuamap/Printscreen

Moskva je odgovorila da ukoliko je to tačna informacija, da bi odgovornost za živote tih ljudi trebalo da snosi Ukrajina jer nije prihvatila višestruke ponude ruskih trupa za mirnu predaju oblasti, a samim tim i mogućnost da se civili spasu, ukoliko ih zaista ima u “Azovstalju”.

Poslednje ažuriranje mape Marijupolja ukazuje da ukrajinske snage pod svojom kontrolom drže samo ovaj mali deo grada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *