OVO JE LEKAR KOJI SE NIJE TUŠIRAO PET GODINA! Svi šokirani, on odgovara: Prao sam zube (FOTO)

 OVO JE LEKAR KOJI SE NIJE TUŠIRAO PET GODINA! Svi šokirani, on odgovara: Prao sam zube (FOTO)

Foto: InstagramPrintscreen/jameshamblin

Doktor i predavač Džejms Hamblin iznenadio je svet kada je pre dve godine objavio da se nije tuširao pet godina. To je uradio za potrebe svoje knjige “Clean: The New Science of Skin”.

Naime, Hamblin je tokom pisanja knjige odlučio da se fokusira na naš najveći organ – kožu. Tokom eksperimenta i istraživanja došao je do nekoliko važnih lekcija. Prvo, kaže da opsednutost sapunom može uzrokovati alergije.

– Ceo taj put istraživanja i učenja u mojoj knjizi o mikrobiomu kože i istoriji verovanja o higijeni i čistoći stvarno me je naterao da promenim svoje navike – rekao je.

Po njegovom mišljenju, mikrobi su prisutni u okolini i to se neće promeniti ako se osoba istušira. On veruje da su mikrobi neophodni za održavanje zdrave ravnoteže, primera radi u probavnom sistemu.

– Znate da pokušaj iskorenjivanja mikroba u vašim crevima nije najbolja stvar koju možete da učinite – istakao je.

Iako nije koristio šampon ni gel za tuširanje, Hamblin je prao ruke sapunom. Osim toga, održavao je navike, a voda je i dalje njihov važan deo.

– Ponekad bih ovlažio kosu. Iz mog kupatila su nestale kreme, pilinzi i dezodoransi. Ali sam nastavio da perem zube. Radio sam samo ono što sam smatrao zadovoljavajućim ili stvarno potrebnim u medicinskom smislu – zaključio je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *