OVO ĆE UDARITI VOZAČE PO DŽEPU! Parkiranje u Beogradu DRASTIČNO poskupljuje, nove cene već od Nove godine – evo i koliko iznose

 OVO ĆE UDARITI VOZAČE PO DŽEPU! Parkiranje u Beogradu DRASTIČNO poskupljuje, nove cene već od Nove godine – evo i koliko iznose

Foto: Profimedia

Od 1. januara 2023. godine biće korigovane cene parkiranja za četiri do pet dinara po satu na području zonskog sistema.

Nove cene primenjivaće se od 4. januara jer se tokom novogodišnjih praznika neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada. Ovo je inače prvo povećanje cena od 2009. godine.

– S obzirom na to da dosadašnje cene nisu omogućavale neophodnu izmenljivost vozila potrebnu da bi rezidenti koji imaju pravo na povlašćeno parkiranje pronašli slobodno parking mesto, nova cenovna politika je pokušaj da se diskretnim korigovanjem cene omogući veća i bolja iskorišćenost svakog parking mesta u zoni. Na ovaj način stanarima se daje prioritet kao privilegovanoj kategoriji, tako što se skraćuje vreme zadržavanja vozila onih koji ne žive u centru grada, već dolaze u posetu i stimulisaće se parkiranje izvan zoniranog područja – saopštilo je JKP “Parking servis”.

Sat parkiranja u crvenoj zoni umesto 56 dinara koštaće 60 dinara, u žutoj zoni 53 dinara umesto dosadašnjih 48 dinara, u zelenoj zoni 45 dinara, a do sada je koštao 41 dinar. Cena sata parkiranja u plavoj zoni je po novom cenovniku 35 dinara, do sada je bila 31 dinar, a višesatna karta će umesto 150 dinara biti 200 dinara.

Za stanare zonskog područja mesečna povlašćena parking karta biće 500 dinara, a za pravna lica sa sedištem u zonama ubuduće će koštati za 5-6 odsto više nego do sada.

Cena dnevne parking karte nije promenjena, ali je rok važenja popusta od 50 odsto produžen sa osam na 20 dana.