“OVO ĆE PROMENITI TOK RATA!” Džonson u IZNENADNOJ poseti Kijevu Zelenskom dao ponudu KOJA SE NE ODBIJA (FOTO)

 “OVO ĆE PROMENITI TOK RATA!” Džonson u IZNENADNOJ poseti Kijevu Zelenskom dao ponudu KOJA SE NE ODBIJA (FOTO)

Foto: Profimedia

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas tokom iznenadne posete Kijevu da “svi dokazi” ukazuju da su ruske snage ubile i ranile veliki broj ljudi u invaziji na Ukrajinu.

Džonson, koji je doputovao u Kijev da izrazi solidarnost sa Ukrajincima i radi sastanka sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, obećao je nastavak vojne pomoći toj zemlji i obuku za korišćenje nove vojne opreme.

– Mi smo uz vas kako bismo vam dali stratešku izdržljivost koja će vam biti potrebna – rekao je Džonson.

On je u drugu posetu Ukrajini od početka rata 24. februara došao uz obećanje da će Velika Britanija predvoditi program obuke do 10.000 ukrajinskih vojnika, svakih 120 dana na neodređenoj lokaciji van zemlje.

– Dva meseca od moje poslednje posete, ukrajinska hrabrost, rešenost i otpor su jači nego ikad, i znam da će nesalomiva odlučnost dugo nadživeti sujetne ambicije predsednika (Rusije Vladimira) Putina – kazao je Džonson.

Kijev su juče posetili lideri Nemačke, Francuske, Italije i Rumunije, i obećali da će podržati borbu Ukrajine i da od nje neće tražiti da pristane na bilo kakve teritorijalne ustupke Rusiji.