OVIM SRPSKIM GRADOVIMA PRETI POTOP: Posle paklenih temperatura, stiže OBRT – izdato upozorenje na pljuskove sa grmljavinom!

 OVIM SRPSKIM GRADOVIMA PRETI POTOP: Posle paklenih temperatura, stiže OBRT – izdato upozorenje na pljuskove sa grmljavinom!

Foto: Shutterstock

Širom Srbije ovog poslepodneva je vedro i vrelo. Trenutne temperature dostižu i 36°C, u Beogradu je 34°C. Zlatibor i Sjenica mere 28°C, a Kopaonik 21°C. U ovom trenutku nad delovima Srbije ima jačeg razvoja oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom.

U nastavku poslepodneva nad jugoistočnim, južnim, zapadnim i brdsko-planinskim predelima Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Lokalno se očekuje i preko 20 litara kiše po kvadratnom metru. Ovi grmljavinski procesi u severoistočnoj i istočnoj visinskoj struji premeštaće se prema zapadu.

U naredna dva do tri sata najintinezivniji pljuskovi sa grmljavinom očekuju se na širem području Užica i Vranja, kao i u brdsko-planinskim predelima ovih područja, ali i na širem području Peštera, naročito na širem području Tutina.

Padavine će biti lokalnog, ali jakog karaktera i dok pojedini predeli budu dobili i veće količine padavine, nedaleko može proći bez kapi kiše. U predelima sa pljuskovima očekuje se samo kratkotrajno osveženje i trenutni pad temperature vazduha.

U ostalim predelima Srbije do kraja dana ostaće vedro i vrelo, uz temperature i do 37°C. Za razliku od današnjeg, sutrašnji dan doneće znatno veće nestabilnosti i to širem podurčju Srbije, naročito predelima južnije od Save i Dunava.

Inače, toplotni talas na području Srbije zadržaće se sve do kraja sedmice.