OVAKVOJ PROGNOZI SE NISMO NADALI: Direktor RHMZ otkrio hoće li biti snega za doček Nove godine

 OVAKVOJ PROGNOZI SE NISMO NADALI: Direktor RHMZ otkrio hoće li biti snega za doček Nove godine

Foto: Shutterstock

Područje Balkanskog poluostrva do kraja ove kalendarske godine nalaziće se pod uticajem relativno toplog vazduha iz regiona Sredozemlja i zato ćemo Novu godinu dočekati bez snega i s temperaturama i do 10 stepeni u plusu, kaže prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

– Kratkotrajna prolazna naoblačenja koja se očekuju u subotu (24. 12), a potom u utorak (27. 12) i petak (30. 12), uslovljavaće mestimično slabu kišu, uz malu količinu padavina, a provejavanje slabog snega biće moguće samo na vrhovima najviših planina. Snežni pokrivač se zato za Novu godinu ne očekuje ni u nižim ni u višim predelima, a temperatura će u novogodišnjoj noći biti iznad proseka, s vrednostima od -2 do 4 stepena, dok će dnevne temperature 1. januara dostizati i 10 stepeni. Padavine se ne očekuju – kaže on.

Dodaje, iako će u prvoj dekadi sledeće godine uslediti manji pad temperature, za božićne praznike pojava padavina biće kratkotrajna, uglavnom u vidu kiše, a temperatura će biti viša u odnosu na višedecenijske proseke.

Ovakvo vreme nimalo ne pogoduje hroničnim bolesnicima, ali ni zdravim osobama, koje sve više osećaju probleme zbog naglih oscilacija.

Nije sve ovo dobro ni za poljoprivredu, jer mraz i snežni pokrivač imaju značaj za određene sorte biljaka.