OVAJ GRAD JE NOVA PUTINOVA META?! Naređena HITNA EVAKUACIJA građana – “Ruske rakete su nam alarm”

 OVAJ GRAD JE NOVA PUTINOVA META?! Naređena HITNA EVAKUACIJA građana – “Ruske rakete su nam alarm”

Foto: Profimedia

Gradonačelnik Slavjanska Vadim Liak pozvao je sve građane da se što pre evakuišu iz ovog grada jer se pretpostavlja da će on biti sledeća meta ruskih snaga.

Liak je takođe rekao da je u ponedeljak navodno granatirano 40 kuća, dok su drugi lokalni zvaničnici nešto kasnije saopštili da su u napadima navodno ubijene dve osobe, dok je sedmoro njih povređeno.

– Neophodno je da evakuišemo što je moguće više ljudi – rekao je Liak u intervjuu za Rojters.

On je u intervjuu spomenuo da je u utorak evakuisano 144 ljudi, među kojima i 20 dece. Dan ranije je u ovom gradu, koji je među retkim mestima u Donbasu koja nisu pod kontrolom Rusije, navodno ubijeno šest, a povređeno 20 osoba.

Do napada je došlo kada je 30 članica NATO-a potpisalo protokol o pristupanju, kojim su Švedska i Finska zvanično pozvane da se pridruže alijansi. Sporazum mora da ratifikuje parlament svake države članice, iako je prošle nedelje turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio da Ankara možda neće potpisati sporazum.

Rusija je koncentrisala svoje snage kako bi zauzela gradove Lisičansk i Severodonjeck tokom maja, juna i jula, dva poslednja grada u provinciji Lugansk koja nisu u potpunosti pod kontrolom Rusije.

Ukrajina je u ponedeljak saopštila da se povlači iz Lisičanska, a upravo ovaj potez je podgrejao sumnje da su Slavjansk i Krematorsk, koji se nalaze na jugu u provinciji Donjeck, sledeće mete.

U Slavjansku je pre sukoba u Ukrajini živelo oko 107.000 ljudi, dok je Krematorsk veći i u njemu je boravilo oko 210.000 stanovnika. Uprkos pretnji, mnogi građani su odbili da napuste svoje domove, iako se nalaze na svega nekoliko kilometara od linije fronta.

Još uvek je nejasno da li će Rusi odmah krenuti na Slavjansk jer je ruski predsednik Vladimir Putin početkom nedelje izjavio da je vojnicima koji su se borili u Lisičansku potreban odmor.

Juče je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Šojgu rekao da će se sukobi nastaviti sve dok Putinovi ciljevi ne budu ostvareni. On je takođe dodao da je primarni cilj Rusije trenutno da sačuva živote i zdravlje vojnika, kao i zaštita sigurnosti civila.Foto: Profimedia

Ukrajina se sa druge strane nada da će uskoro moći da koristi novo oružje sa Zapada. Zvanični Kijev se nada da će na ovaj način uspeti da demonstrira moć u bitkama koje mogi smatraju odlučujućim u ovom sukobu.

– Ovo je poslednja pobeda Rusije na ukrajinskoj teritoriji – rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Oleksej Arestovič u jednom od videa koje je objavio na društvenim mrežama.

– Zauzimanje gradova na istoku znači da je 60 odsto ruskih snaga fokusirano na taj deo zemlje i da im je jako teško da ih premeste na jug. Oni takođe nemaju više vojnika koje bi iz Rusije mogli da dovedu u Ukrajinu. Platili su veliku cenu zbog Severodonjecka i Lisičanska.

Jedan zapadni analitičar je rekao da veruje da je ta procena optimistična. Nik Rejnolds, stručnjak za kopneno ratovanje u istraživačkom centru Rusi rekao je da je gubitak Lisičanska loš znak i da se boji da je to zaista znak održivog ruskog zamaha.

– Iako je bilo moguće da će Rusija ostati bez snage, plašim se da će ukrajinska vojska nastaviti da bude potiskivana – kaže Rejnolds.

Obe strane pretrpele su velike gubitke tokom borbi za ova dva grada u Lugansku, ali se čini da je ovoga puta više njih imala Ukrajina. Ukrajinski poslanik Roman Kostenko rekao je da su juče četiri rakete navodno pogodile Nikolajev. On je dodao da su “u ovim napadima navodno gađane civilne mete i da je više civila povređeno”.

– Rusija koristi rakete kao jutarnji alarm. Desilo se nekoliko puta da smo se probudili i da nismo čuli nijednu raketu, ali ovog jutra čuli smo četiri koje su došle iz Hersona ili sa Crnog mora – rekao je on.

Prema ukrajinskim vlastima, pokrajina Nikolajev i dalje se smatra strateškom metom Moskve i bitnim ciljem koji uključuje zauzimanje ukrajinske obale Crnog mora, ostavljajući na taj način Ukrajinu bez mogućnosti izlaska na more.