OTROVAO SE I UMRO NAKON ŠTO JE POJEO SIR: Proizvod odmah POVUČEN iz prodaje, vlasti izdale HITNO UPOZORENJE – KUPCI, OPREZ!

 OTROVAO SE I UMRO NAKON ŠTO JE POJEO SIR: Proizvod odmah POVUČEN iz prodaje, vlasti izdale HITNO UPOZORENJE – KUPCI, OPREZ!

Foto: Shutterstock

Jedan Britanac preminuo je od listerije nakon što je konzumirao kontaminirani sir, saopštile su vlasti. Nadzorni organi koji regulišu bezbednost hrane izdali su hitno upozorenje na potencijalni rizik koji mogu da izazovu određeni “Baronet” polumeki sirevi jer neki od njih sadrže visok nivo bakterija.

Na desetine komada je povučeno iz prodaje iz straha da se u njima nalaze bube. Vlasti su apelovale na građane da se suzdrže od konzumacije ovih sireva koje proizvodi farma “Old Cheese Room” iz Viltšira.

“Baronet” spada u vrstu polumekih sireva sa roze korom i ima specifičan miris. Prodaje se u malim pojedinačnim pakovanjima i kao kotur od jednog kilograma, piše Daily Mail.

Svi Britanci koji su kupili ovaj sir trebalo bi da ga ne konzumiraju i da odmah kontaktiraju svog prodavca. Opoziv sira se odnosi na seriju koja na sebi ima rok upotrebe do 21. marta, 12. i 18. aprila 2023. godine. Druga dva opoziva se odnose na pojedinačne serije mini i babi Baroneta.

Nadzorni organi su saopštili da su ova tri slučaja povezana sa epidemijom i da je do sada jedna osoba preminula. Oni koji konzumiraju hranu koja sadrži listeriju mogu da izazovu infekciju koja se zove listerioza. Simptomi ove bolesti su groznica, bolovi, drhtavica, mučnina, povraćanje i dijareja.

I dok se bakterija uglavnom povlači sama od sebe, ona može biti opasna za neke grupe ljudi poput trudnica, beba, starijih osoba i osoba sa slabijim imunitetom.