OTKRIVEN UZROK NAPADA AJKULE U HURGADI? Da li je tragičan ishod mogao da bude izbegnut?

 OTKRIVEN UZROK NAPADA AJKULE U HURGADI? Da li je tragičan ishod mogao da bude izbegnut?

Foto: Profimedia

Pošto je u egipatskom letovalištu Hurgada od napada ajkule stradao mladi Rus (23) postavlja se pitanje da li je ovaj napad mogao da bude izbegnut i kako je uopšte do njega došlo.

Ronilac Radenko Culić rekao je da su plaže u ovom delu Hurgade zatvorene za plivače, a otkazane su i sve ronilačke ture. Turisti su uplašeni, a kada će plaže biti ponovo otvorene još uvek se ne zna.

Culić smatra da je navodno uzrok napada tigar ajkule isti kao i prošle godine, činjenica da ljudi bacaju mrtve životinje sa brodova i tako privlače ajkule. On je ranije imao nekoliko saveta o tome šta nikako ne treba da se ne radi u moru ukoliko se nađete oči u oči sa ajkulom.

Video ispod: Hvatanje ajkule koja je ubila ruskog državljanina u Hurgadi

Podsetimo, u Hurgadi su tokom prošlog leta bila najmanje dva smrtna slučaja. Dve žene, Austrijanka i Rumunka, stradale su od napada ajkule u istom danu. Napadi ajkula u Crvenom moru su retki, ali je poslednjih godina bilo nekoliko incidenata.

Pre pet godina, češkog turistu je ubila ajkula dok je plivao, a nemački turista je nastradao 2015. godine. Tokom 2010. godine zabeležen je neobičan talas napada ajkula – pet u pet dana u drugom velikom egipatskom turističkom letovalištu Šarm el Šeik, navodi BBC.

Ajkule su tada ubile 70-godišnju Nemicu i povredile još četvoro turista.

Upozorenje! Snimak napada ajkule u Hurgadi je uznemirujuć! Pogledajte OVDE.