OSUĐENICI NA SMRT U DONBASU ZABORAVLJENI OD SVOJIH DRŽAVA? Šokantne tvrdnje DNR-a: “Mi smo im dodelili advokate”

 OSUĐENICI NA SMRT U DONBASU ZABORAVLJENI OD SVOJIH DRŽAVA? Šokantne tvrdnje DNR-a: “Mi smo im dodelili advokate”

Foto: Reuters

Britanija i Maroko mogu da pošalju advokate za svoje građane koji su osuđeni u Donjeckoj Narodnoj Republici , ali ih ne zanima njihova sudbina, izjavila je ministarka inostranih poslova DNR-a Natalija Nikonorova u emisiji “Solovjov lajv”

– Zvanično, nama se niko iz ovih država nije obratio, to jest, njih apsolutno ne zanima sudbina njihovih građana. Postoje različiti formati. Možda bi mogli da pošalju advokata za građanina svoje zemlje, ali apsolutno ništa nije učinjeno – istakla je Nikonorova i dodala da im je DNR dodelila svoje advokate.

Prema njenim rečima, sada pokušavaju da ih brane tako što govore da oni imaju državljanstvo Ukrajine i da su bili ukrajinski vojnici. Međutim, tokom procesa strani državljani nisu spomenuli da su ukrajinski državljani, što ukazuje da su plaćenici.

Ona je opovrgla izjave ministarke inostranih poslova Velike Britanije Liz Tras i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena koji su tvrdili da su osuđenici ratni zarobljenici. Suđenje plaćeniku iz Južne Koreje neće biti u DNR, već u Južnoj Koreji, jer je on pobegao, precizirala je Nikonorova. U Ukrajini veliki broj plaćenika ratuje u okviru Oružanih snaga Ukrajine i njihovi slučajevi će biti razmotreni posle hapšenja, naglasila je ona.

Devetog juna su Britanci Šon Piner, Ejden Aslin i Marokanac Saadun Brahim priznali optužnicu koja ih tereti za dejstva čiji je cilj bio nasilno preuzimanje vlasti. Prema odgovarajućem članu Krivičnog zakonika DNR, za ovo delo predviđena je smrtna kazna. Aslin je takođe priznao da je kriv po članu “Obučavanje u cilju vršenja terorističke aktivnosti“.

Istraga je utvrdila da su strani plaćenici uz naknadu učestvovali u oružanoj agresiji Ukrajine usmerenoj na nasilno preuzimanje vlasti u DNR.
Portparol ruskog Ministarstva odbrane general-pukovnik Igor Konašenkov saopštio je da “plaćenici koji se nalaze u Ukrajini nisu borci i da je najbolje što ih očekuje – duga zatvorska kazna“.

Kako je istakao, strani plaćenici nemaju status boraca prema međunarodnom humanitarnom pravu.