OSNIVAČ VAGNERA ŠOKIRAO IZJAVOM: “Zelenski je snažan, samouveren, pragmatičan i fin momak”

 OSNIVAČ VAGNERA ŠOKIRAO IZJAVOM: “Zelenski je snažan, samouveren, pragmatičan i fin momak”

Foto: Profimedia

Jevgenij Prigožin, bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina i osnivač privatne vojne grupe Vagner, pohvalio je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kao snažnog i samouverenog lidera kojeg ne treba potcenjivati.

Njegovi komentari privukli su pažnju na sve posećenijem javnom profilu na kojem je uočlljivo njegovo rastuće samopouzdanje da slobodnije govori o osetljivim pitanjima u vezi s ratom u Ukrajini uprkos standardnoj moskovskoj liniji, preneo je Rojters.

Iako je on predsednik zemlje koja je trenutno neprijateljski raspoložena prema Rusiji, Zelenski je snažan, samouveren, pragmatičan i fin momak – rekao je Prigožin u izjavi koju je na medijskoj platformi Vkontakte Social podelila pres-služba njegove kompanije Konkord ketering.

On je u drugoj izjavi rekao da ga ne treba potcenjivati, nakon što su ga pitali zašto hvali čoveka kojeg je Moskva u kritikovala, omalovažavala i napadala otkako je došao na vlast 2019. Ruska politička analitičarka Tatjana Stanovaja rekla je da je zanimljivo to što Prigožin iznosi stav koji je daleko od Putinovog, a drugi u vladajućoj eliti se ne bi usudili da iznesu.

Prigožin se usudio i on misli da ima pravo i da to ne bi naljutilo Putina – rekla je ona.

Rojters je naveo da je Prigožin prošlog meseca prvi put javno potvrdio da je osnivač Vagnera, privatne vojne grupe koju je poslao da se bori u Siriji, Africi i Ukrajini, dok su ga SAD i Evropska unija sankcionisale zbog uloge u svemu tome.