ORUŽJE ZAMENIO METLOM I LOPATOM: Bivši komandant ukrajinskih marinaca iz Azovstalja uslikan u zarobljeništvu (FOTO/VIDEO)

 ORUŽJE ZAMENIO METLOM I LOPATOM: Bivši komandant ukrajinskih marinaca iz Azovstalja uslikan u zarobljeništvu (FOTO/VIDEO)

Foto: Twitter/Printscreen/@AZmilitary1

Zarobljeni bivši komandant 36. brigade ukrajinskih marinaca Sergej Volinski, poznat po nadimku Volina, koji se sa svojim vojnicima predao 20. maja u Marijupolju, nalazi se u ruskom zarobljeništvu. On je, kako se vidi na fotografijama na društvenim mrežama, uslikan kako u jednoj ruci drži lopatu, a u drugoj metlu. Verovatno se radi o uobičajenim dnevnim aktivnostima u zarobljeništvu.

Tokom invazije Rusije na Ukrajinu 2022. godine, kao jedan od komandanata 36. brigade marinaca, učestvovao je u bici za Marijupolj.

Dana 13. aprila 2022. godine, deo 36. brigade pod komandom Sergija Volinskog uspešno se povezao sa neonacističkim pukom Azov kako bi nastavio zajednički otpor na teritoriji čeličane Azovstalj. 

Sergej Volinski je postao poznat nakon što je pokušao da stupi u kontakt sa svetskim liderima direktno iz podzemlja “Azovstalja”.

Dana 20. aprila 2022. godine obratio se Džou Bajdenu, Redžepu Tajipu Erdoganu, Borisu Džonsonu i Vladimiru Zelenskom sa zahtevom da se zaustavi blokada Marijupolja radi evakuacije civilnog stanovništva, uključujući decu, ranjene i mrtve, koji se nalaze u bunkerima opkoljene čeličane “Azovstalj”.

Tokom poslednjih dana opsade fabrike “Azovstalj” vojnici Oružanih snaga Ukrajine i militanti ekstremističkih bataljona bili u teškoj situaciji, jer nije bilo municije, vode i lekova.

– Ostalo je malo municije, bilo je poteškoća sa vodom i hranom, opremom. Borbeni duh vojnika bio je loš, bilo je mnogo ranjenih i poginulih. Rusija je bila nadmoćnija u avijaciji, artiljeriji, oklopnim vozilima, tenkovima, ljudstvu. Bili smo potpuno opkoljeni, u tome je bio problem – rekao je Volinski.

Podsetimo, 20. maja je završena operacija potpunog oslobađanja “Azovstalja” i Marijupolja od ukrajinskih ekstremista i vojnika. Ukupno se predalo 2.439 ekstremista i ukrajinskih vojnika koji su bili pod blokadom u “Azovstalju”. Prema navodima, predala se i poslednja grupa ekstremista “Azova”, tačnije njih 531.

BONUS VIDEO: Stravične scene: Iscureo gas u Jordanu – povređeno više od 100 osoba