OPASNOST I ZA MAMU I ZA BEBU: Ove simptome ne smete ignorisati!

 OPASNOST I ZA MAMU I ZA BEBU: Ove simptome ne smete ignorisati!

Period trudnoće je vreme velikih promena kod žene i u fizičkom i u psihičkom smislu. Iako kod većine trudnoća napreduje bez ikakvih problema, nekada se mogu javiti simptomi koji upućuju na ozbiljne komplikacije. Stoga ukoliko ste trudni i ne osećate se kako treba, bilo bi dobro da se obratite lekaru. Ovo su simptomi na koje treba da obratite pažnju.

Ako ste trudni manje od 12 nedelja i konstantno vas boli stomak, može biti da se radi o vanmateričnoj trudnoći. Oštra bol može upućivati i na spontani pobačaj. Osim toga bol u gornjem delu stomaka, oko jetre, može upućivati na preeklampsiju koja se javlja nakon 20. nedelje trudnoće.

Bol u prsima može ukazivati na plućnu emboliju i ne bi trebalo da ga ignorišete.

Temperatura veća od 38 stepeni bez nekih drugih simptoma obično ukazuje na infekciju koju bi trebalo odmah da lečite antibioticima.

Iako su neke mučnine sasvim normalne, na prekomerne treba obratiti pažnju. Ukoliko stalno povraćate i imate mučnine, možete dehidrirati, što je podjednako opasno i za vas i za vaše dete.

Bolno mokrenje praćeno temperaturom, može ukazivati na infekciju urinarnog trakta koja se leči antibioticima.

Natečena noga, topla na dodir, može biti znak venske tromboze. Ako imate ovaj simptom odmah posetite lekara.

Prve pokrete bebe u stomaku trebali biste osetiti između 16. i 20. nedelje trudnoće, a nakon 28. sedmice trebali biste osetiti bar deset pokreta dnevno. Nakon toga, ako ne osećate udarce bebe oko sat vremena, nemojte paničiti. Popijte čašu soka, nakon čega bi se beba trebala početi pomerati. Ako se ne pomera duže vremena, obavezno nazovite svog lekara. Smanjena količina pokreta može biti znak da je beba pod stresom, što se ne sme ignorisati.

Ukoliko osećate žeđ i potrebu za konstantnim mokrenjem to može biti znak koji upućuje na nepravilan rad bubrega, što može biti veoma opasno i za majku i za dete.