OPASNE VREME U SRBIJI Oluje tuku delove zemlje, temperatura u drastičnom padu, a očekuje nas i nešto ZABRINJAVAJUĆE – budite na oprezu!

 OPASNE VREME U SRBIJI Oluje tuku delove zemlje, temperatura u drastičnom padu, a očekuje nas i nešto ZABRINJAVAJUĆE – budite na oprezu!

Foto: Shutterstock

I današnji dan u Srbiji bio je sunčan i pravi letnji, uz temperature i preko 30°C, ali sledi preokret.

Već u toku poslepodneva širom Vojvodine bilo je lokalnih pljuskova sa grmljavinom, a oko 16 časova i 30 minuta širi centar Beograda zahvatio je veoma jak pljusak sa grmljavinom. Ovi grmljavinski sistemi posledica su predfrontalnih grmljavinskih nestabilnosti.

Potom su se grmljavinski sistem premeštali preko zapada Srema i Podrinja ka Mačvi, dok se drugi grmljavinski sistem premeštao preko severa Banata. Oni ovim predelima doneli su veoma obilne pljuskove i jaku grmljavinu, lokalno i nepogode, a u nastavku dana u severozapadoj visinskoj struji nastaviće put prema jugoistoku.

U ovom času širom Srema, juga Banata, u Podunavlju, Pomoravlju i u Braničevskom okrugu, lokalno i na zapadu Srbije i u dolini Zapadne Morave ima veoma obilnih pljuskova sa grmljavinom, uz lokalnu pojavu grada i grmljavinskih oluja.

Grmljavinski sistemi premeštaju se i blizinom Beograda, glavninom preko Banata, dok će tokom večeri šire područje Beograda zahvaiti još jedan snažan grmljavinski sistem sa obilnim pljuskovima i grmljavinom, da bi potom padavine u glavnom gradu prestale.

Inače, hladni front sa severa Srbije do večeri će se proširiti i na centralne i zapadne, a tokom noći i na ostale predele Srbije, donoseći kišu i pljuskove sa grmljavinom. Lokalno se očekuju grmljavinske nepogode i vrlo obilne padavine.

U toku večeri i noći, pa sve do jutra u zapadnim, centralnim i jugozapadnim predelima Srbije očekuju se veoma obilni pljuskovi i lokalne oluje.

Očekuje se da padne od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 50 litara.

Obilne padavine očekuju se i tokom ponedeljka u zapadnim u južnim predelima Srbije, pri čemu bi palo dodatnih 10 do 30 litara kiše.

Istovremeno, na severu Srbije padavine će prestati, pa će tokom noći i sutrašnjeg dana u Vojvodini i u Beogradu biti suvo, a padavine se očekuju južnije od Save i Dunava. 

Zbog očekivanih vrlo obilnih padavina, u noći ka ponedeljku i tokom ponedeljka ponegde se očekuje pojava urbanih poplava, usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veliku količinu atmosferske vode. Na pojedinim lokacijama očekuje se nagli rast manjih tokova i potoka, uz opasnost od manjih poplava u gornjim bujičnim tokovima.

Kako će se nad Grčkom nalaziti veoma snažan ciklon, a iznad oblasti Alpa polje visokog pritiska, očekuje se veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska, pa će duvati veoma jak severozapadni vetar, ponegde sa olujnim udarima i preko 60 km/h,

Maksimalna temperatura biće od 20 do 25°C, u Beogradu do 24°C.

U utorak će u većem delu Srbije biti promenljivo oblačno i dalje vetrovito, ponegde sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, uglavnom na jugu Srbije. Biće malo toplije. Maksimalna temperatura biće od 24 do 28°C, u Beogradu do 26°C.

Od srede se očekuje stabilizacija vremena, pa će u drugoj polovini sledeće sedmice biti sunčano, uz pravo letnje i sve toplije vreme.