OPASAN TREND NA DRUŠTVENIM MREŽAMA! Lekari upozoravaju: To je nadrilekarstvo, dovodite u RIZIK sopstveno zdravlje

 OPASAN TREND NA DRUŠTVENIM MREŽAMA! Lekari upozoravaju: To je nadrilekarstvo, dovodite u RIZIK sopstveno zdravlje

Foto: Shutterstock ilustracija

Uzroci hroničnog umora mogu biti različiti – razne dijete, nedavno preležani virusi, nagle vremenske promene. Na društvenim mrežama nudi se brzo i lako dostupno rešenje – vitaminske infuzije.

Doktori ipak savetuju da budete oprezni sa instagram trendovima i ne dovodite u rizik sopstveno zdravlje. 

– Ja kao lekar imam veliku odgovornost, kako moralnu, tako i stručnu da apelujem na sve građane da ne prihvataju nikakvu primenu infuzije van za to propisane ustanove i koju ne daje stručno lice. Danas smo preplavljeni mnoštvom lažnih informacija i pseudomedicinskog osoblja – kaže dr Ana Petrović.

Doktorka nema dilemu šta je najpametnije uraditi kad je ovaj vid terapije u pitanju.

Foto: Printscreen/Kurir TV

– Diskutabilno je govoriti o nečemu što nismo videli ili doživeli, ali moje lično iskustvo pokazalo je veliko nezadovoljstvo pacijenata koji su primali infuziju na divlje. Lično sam kao lekar za to da se kućna infuzija primenjuje od proverenog medicinskog osoblja, sve ostalo je nadrilekarstvo – dodaje dr Petrović.

– Postoje akreditovane privatne klinike, kao i državne ustanove preko kojih određena grupacja ljudi ima mogućnost da primi ovakvu vrstu terapije u kućnim uslovima. Kandidati su najteži pacijenti koji zahtevaju tuđu pomoć, najčešće oboleli od karcinoma – ističe Ana Petrović.

Medicinske situacije u kojima bi trebalo primiti infuziju u venu su stanja dehidracije, odnosno nedovoljne količine vode u organizmu. Infuzija ne bi smela da bude opasna i najčešće sadrže elektrolite, minerale i vitamine – završila je dr Ana Petrović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *