ONI U SRBIJI ZARAĐUJU I DO 7.500 EVRA! Posao za koji se ne čeka ni dan

 ONI U SRBIJI ZARAĐUJU I DO 7.500 EVRA! Posao za koji se ne čeka ni dan

Foto: profimedia

Programiranje je od početka 21. veka postalo jedno od najtraženijih i najplaćenijih profesija, kako u Srbiji tako i u svetu. Vrednost usluga koje IT kompanije pružaju su duže vreme u porastu, što dovodi do sve većih plata IT stručnjaka, a oni koji se odluče da steknu odgovarajuću ekspertizu ne čekaju ni dan na posao u struci.

Kako se nezvanično saznaje iz jedne IT kompanije koja se bavi veb dizajnom, oni svoje programere mesečno plaćaju od 1.210 evra, koliko primaju juniori koji programiraju na Flutter-u, do oko 4.860 evra, koliko plaćaju seniore u React-u.

Najveću razliku u platama pored samih platformi i programskih jezika kojima programeri programiraju, čini i iskustvo tako da nije redak slučaj da su senior programeri plaćeni tri i više puta od svojih junior kolega.

Prema analizama, programeri u Srbiji zarađuju i do 7.500 evra na mesečnom nivou, a prosečna plata zaposlenih u IT sektoru je čak 3 puta veća od prosečne zarade u dugim sektorima.

To je zbog toga što je, prema zvaničnim podacima sa sajta HelloWorld.rs, potražnja za IT kandidatima porasla čak 65% u 2021.

IT tržište u Srbiji je tokom prethodne godine dostiglo rekordnih 700.000.000 evra, a izvoz IT usluga čak 1,7 milijardi evra, sa jakim potencijalom za budući rast. Programeri, ali i svi ostali zaposleni u IT sektoru, zvanično su najmanje osetili posledice epidemije koronavirusa.

Izvor: Blic Biznis