ONA JE PRVA DALA ISKAZ: Profesorka iz Trstenika vidno uznemirena – cela Srbija videla snimak

 ONA JE PRVA DALA ISKAZ: Profesorka iz Trstenika vidno uznemirena – cela Srbija videla snimak

Foto: TwitterPrintscreen/@noviput

Pripremni postupak u okviru sudske istrage o incidentu koji se dogodio u Tehničkoj školi u Trsteniku 9. novembra, počeo je danas u Kruševcu, a prva je iskaz dala profesorka, oštećena u ovom slučaju.

Maloletnik (16), koji je snimak izmicanja stolice profesorki, njen pad i smejanje đaka, postavio na viber je saslušan, dok se (17), koji je profesorki izmakao stolicu, nije pojavio. Njegov otac je njegovo odusustvo obrazložio zdravstvenim stanjem, pišu beogradski mediji.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu je, prema nezvaničnim saznanjima, zatražilo psihijatrijsko veštačenje zdravstvenog stanja ovog učenika pre narednog pokušaja davanja iskaza. Sudija se složila s tim predlogom. Kako se saznaje, davanje iskaza učenika (17) zakazano je za 17. januar.

– Oštećena profesorka ponovo je opisala ceo događaj, bila je uznemirena. Dodatno uznemirenje kod profesorke je izazvalo to što su taj snimak, koji su kako je izjavila, videli mnogi, “cela Srbija”.

Sam događaj je u suštini rasvetljen: učenik (17) je prišao profesorki iza leđa, ka radijatoru, a na njenu sugestiju koju je izrekla kroz pitanje “zar ne zna da nije pristojno da se nekome stane iza leđa”, učenik je izmakao stolicu. Profesorka je pala, đaci su se smejali, dok su dvojica, koje procesuira Osnovno javno tužilaštvo iz Trstenika, snimili ceo događaj i podelili po mrežama. Otac učenika (17) je obećao da će obezbediti prisustvo sina za naredni put.

Za sada je ostao znak pitanja iznad njegove prijave da je sin pokušao samoubistvo 4. decembra, zbog čega je bio smešten prvo u kruševačkoj bolnici, a onda i na Klinici za mentalno zdravlje UKC Niš, koju je napustio na insistiranje oca.

Prva saslušanja počinju sutra i pred Osnovnim tužilaštvom u Trsteniku, koje najstarijeg učesnika (18) događaja sumnjiči za krivično delo zlostavljanje i mučenje. On je da podsetimo, na usvojen predlog Nastavničkog veća od 23. novembra, kao i učenik koji je izmakao stolicu, nešto kasnije isključen iz škole po odluci direktora, ali vaspitno-disciplinski postupak još nije formalno okončan. Učenik koji je objavio snimak (16) se ispisao iz škole dan pre zasedanja Veća.