“ON TO NE SME DA RADI” Dečak (10) uhapšen iz bizarnog razloga, majka u šoku: “Rekao je mojoj bebi da stavi ruke iza leđa”

 “ON TO NE SME DA RADI” Dečak (10) uhapšen iz bizarnog razloga, majka u šoku: “Rekao je mojoj bebi da stavi ruke iza leđa”

Foto: Shutterstock

Jedna majka iz severnog Misisipija traži izvinjenje i otpuštanje nekoliko policajaca u policijskoj upravi Senatobije nakon što su uhapsili njenog desetogodišnjeg sina zbog mokrenja na parkingu.

Majka desetogodišnjaka Kvantaviosa Latonja Ison ispričala je da je 10. avgusta otišla u radnju, a da je njen sin, koji ju je čekao ispred automobila video znak da nema javnih toaleta, pa je odlučio da se “olakša” na privatno vlasništvo u blizini automobila.

Dečaka je primetio policajac koji je prolazio tuda. On se zaustavio i ušao u lokal tražeći dečakovu majku. Majka je rekla da je dečak dobio grdnju zbog svog ponašanja, a da je policajac delovao zadovoljno.

– Rekla sam mu da on zna da treba da se ponaša bolje od toga i da ne dozvoli da mu se to ponovi. Policajac je rekao da sam se dobro ponela kao majka, ali da ne dozvolim da se to ponovi i da dete može da se vrati u automobil – rekla je Ison.

Potom su, kako je ispričala, došla još četiri policajca. Njen sin je potom uhapšen, stavljen u policijsko vozilo i odvezen u stanicu.

Ison je ispričala da je policajac rekao da “mora da preduzme mere”.

– Rekao je: “Da, moram da ga uhapsim. On to ne sme da radi”. Naterao je mog sina da izađe iz auta, rekao mojoj bebi da stavi ruke iza leđa i odveli su ga do patrolnog automobila – dodala je.

S druge strane šef policije Senatobije Ričard Čendler u saopštenju je naveo da detetu tokom incidenta nisu stavljene lisice.

– Policajac je lično bio svedok da je dete počinilo delo u javnosti. To delo bi bilo protivzakonito da je u pitanju odrasla osoba. Majka deteta nije bila prisutna kada se incident dogodio, ali je, kada je locirana, obaveštena o tome da će njeno dete da dobije poziv suda. Policajci su desetogodišnjaka odvezli u policijsku stanicu kako bi popunili papirologiju, a potom je vraćen majci – naveo je Čendler u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Advokat Karlos Mur, koji zastupa porodicu, rekao je za CNN da je Kvantavios optužen na sudu za mlade. Mur je takođe rekao da je dečak držan u ćeliji u policijskoj stanici između 45 minuta i sat vremena.

Ison je na konferenciji za novinare postavila pitanje da li je rasa imala ulogu u incidentu.

– Da li biste belo dete stavili u kavez? Da je u pitanju bilo belo dete, znate šta, policajac se verovatno ne bi ni zaustavio – rekla je.

Šef policije je u saopštenju na Fejsbuku istakao da je “bila greška u proceni” što su dete odvezli u policijsku stanicu, s obzirom na to da je “majka bila prisutna, kao razumna alternativa”.

– Odluka policajca je prekršila našu pisanu politiku i bila je u suprotnosti sa našom prethodnom obukom o tome kako da se nosimo sa ovim situacijama. Incident je pokrenuo internu istragu i kao rezultat ove istrage jedan od uključenih policajaca više nije zaposlen, a ostali će biti disciplinski kažnjeni. Takođe ćemo imati obaveznu obuku za maloletnike širom odeljenja, baš kao i svake godine – navedeno je u saopštenju policije.

Porodica deteta i njihov advokat zahtevaju izvinjenje policije, kao i to da šef policije i policajac koji je uhapsio dete budu otpušteni. Takođe, porodica želi da se javno imenuje policajac koji je dete lišio slobode i da optužba protiv dečaka bude povučena.

Skoro mesec dana nakon incidenta Mur je rekao za CNN da je desetogodišnji dečak “izbezumljen i da se plaši policije”, kao i da će da počne sa psihološkim savetovanjem.