OGLASIO SE DR TIODOROVIĆ POSLE DUGO VREMENA: Epidemiolog upozorava, stiže nam NOVI TALAS korone

 OGLASIO SE DR TIODOROVIĆ POSLE DUGO VREMENA: Epidemiolog upozorava, stiže nam NOVI TALAS korone

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da nema razloga za veliku zabrinutost zbog povećanja broja novozaraženih koronavirusom jer se to uvek dešava pred početk leta.

Tiodorović je za RTS rekao da novi talas ne bi trebalo očekivati pre kasne jeseni, i ukazao da nošenje maski ostaje mera u zdravstvnim ustanovima i na mestima gde je gužva.

– Oprez treba da pokažu hronični i teški bolesnici, starije osobe, i osobe koje imaju pad imuniteta, bez obzira na uzrast. Očekujem da ćemo ovu situaciju imati možda još nekoliko dana, u tom povećanju – kaže Tiodorović.

On je ukazao, da nisu svi koji su pozitivni i bolesni u pravom smislu te reči, sa kliničkom slikom, tegobama.

Prema njegovim rečima na respiratorima se broj smanjuje, a ima dana kada nema umrlih, što je veoma važano.

Smatra da se mogu očekivati blage promene mutacije, ali ne veliki udari kao prethodne dve godine.

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Tiodorović je rekao da zaštita nije bog zna kakva prema najnovijim sojevima virusa, a ugrožene grupe ipak bi trebalo da prime treću dozu vakcine, ako već nisu učinili.

– Ko je primio tri doze on je raltivno zaštićen, imaće blažu kliničku sliku, a možda mogu da prime i četvrtu dozu. Očekujemo da ćemo do jeseni, ako se pojavi novi soj, imati vakcinu koju će proizvođači napraviti na vreme – rekao je.

Govoreći o četvrtoj dozi, kaže da je mogu primiti samo oni kojima je to neophodno, ako lekar properuči, i da nema potrebe da se svi vakcinišu.

– Novi talas ne treba očekivati pre kasne jeseni, i zime, tada ćemo boraviti u zatvorenom prostoru, biće hladnije, biće pogodnije za širenje virusa, tada treba primenjivati malo ozbiljnije mere – zaključio je Tiodorović.