Oglasila se doktorka sa UKCS optužena za skandal u OŠ “Vladislav Ribnikar”

 Oglasila se doktorka sa UKCS optužena za skandal u OŠ “Vladislav Ribnikar”

Foto: YouTube/Телевизија Храм/Printscreen

Dr Ranka Radulović, koja je imala seansu sa đacima u OŠ “Vladislav Ribnikar” gde se 3. maja dogodio masakr, u kojem je ubijeno desetoro ljudi, a sedmoro teško ranjeno, oglasila se za medije.

Dr Radulović je rekla da je u školu “Vladislav Ribnikar” u Beogradu hitno poslata u petak 05. maja sa svog radnog mesta na Klinici za psihijatriju UKCS, po nalogu direktora, a po zahtevu Ministarstva zdravlja, zajedno sa grupom iskusnih kolega, u cilju pružanja prve psihijatrijske pomoći, deci, roditeljima i nastavnicima.

– Dobila sam konkretan zadatak da u 13 časova budem prisutna na nastavničkom veću. Tom prilikom sam odgovarala na stručna pitanja zaposlenih, od kojih su neki imali potrebu da govore o svojim osećanjima. Tada je dogovoreno da nakon sastanka nastavničkog veća, napravim grupu sa zaposlenim koji imaju potrebu da dodatno razgovaraju sa mnom. U 15 časova na hodniku vidim grupu zaposlenih i dece koji se drže jedni za druge i glasno plaču, a u stanju velike potresenosti. Učenici su došli u školu po svoje stvari, prvi put nakon masovnog ubistva – navodi doktorka.

Foto: Srbija Danas/Printscreen/Nova S

Pošto su bili u vidno uzbuđenom stanju i rasplakani, navodi doktorka, a ispred škole je bila gomila ljudi i novinara, pomislila je da postoji mogućnost da ih slikaju i da budu zloupotrebljeni od strane medija.

– Iz potrebe da ih zaštitim, pozvala sam ih da ne stoje na hodniku, nego da dođu na planiranu grupu sa prisutnim nastavnicima, što su svi prihvatili. Njihove roditelje nisam videla u blizini. Na početku grupnog sastanka saznajem da je to deo učenika 7/2, ali je bilo i učenika i iz drugih razreda. Na grupi su od nastavnog osoblja učestvovali psiholog škole, nastavnik geografije, razredna 7/2 i opserver, mlađa koleginica sa Klinike za psihijatriju, koja je bila đak te škole. Cilj sastanka je bio da se učenici i nastavnici smire – navela je doktorka.

Dr Radulović kaže da su učesnici imali potrebu da rekonstruišu događaj i međusobno podele osećanja, a učenici koji su imali osećanje krivice “preživelih” su to verbalizovali i dobili njenu i grupnu podršku.

– Tokom sastanka sa učenicima i nastavnicima je pomenuta zajednička pesma sa ekskurzije, narodnog žanra, a u vezi sa sećenjem na pokojnog učenika A. Č. koji je tu pesmu tokom ekskurzije pevao, zajedno sa njima. Pošto nisam znala tu pesmu, tražila sam da mi je puste sa svog telefona. Kao psihijatar i profesionalni muzikoterapeut, sam procenila da će za grupu biti korisno, ako učenici grupe ponovo čuju omiljenu pesmu, vezanu za srećno sećanje na mrtvog prijatelja i đaka, da će to doprineti koheziji grupe, pomoći proces žalovanja, kao i da će smireniji izaći iz škole. Grupa je uspešno završena, jer su svi učesnici pokazivali normalne reakcije žalovanja, koje su se razlikovale u stepenu ispoljavanja. Posle grupe sam, istog dana, prema dogovoru napravljenom za vreme nastavničkog veća, nastavila da pomažem grupi u kojoj su bili nastavnici, predstavnici Ministarstva prosvete i predsednik Saveta roditelja. Sve što sam uradila za školu “Vladislav Ribnikar”, ljude povezane sa njom i za struku, pacijente i građanstvo tokom 32 godine radnog staža je bilo u najboljoj nameri i stručno utemeljeno – navodi se u saopštenju doktorke Ranke Radulović.

Podsetimo, Slobodan Negić, otac devojčice koja je stradala u OŠ “Vladislav Ribnikar”, sinoć je rekao da je doktorka R. R. koja je poslata u školu kako bi pomogla deci i roditeljima nakon tragedije, “decu uvela u kabinet i tamo im puštala narodnu muziku i govorila im o tome da treba da se povežu sa duhovima i dušama svojim mrtvih prijateljica i prijatelja”.

Sve vesti o nezapamćenoj tragediji u školi pročitajte OVDE.