“ODGOVOR ĆE BITI VEOMA TEŽAK I TRENUTAN” Evropska zemlja strahuje od RATA – ako se NATO umeša očekuju brzu reakciju Rusije

 “ODGOVOR ĆE BITI VEOMA TEŽAK I TRENUTAN” Evropska zemlja strahuje od RATA – ako se NATO umeša očekuju brzu reakciju Rusije

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/Shutterstock

Moldavski političar Bogdan Cirdja kaže, komentarišući upozorenja da NATO priprema vojno i političko spajanje zemlje Rumuniji, da to neće proći.

On je naveo da su se pojavili moćni geopolitički igrači, poput Rusije, Kine, Indije i Brazila koji su ozbiljna protivteža Zapadu i NATO-u.

– Stoga im planovi za uništenje, slabljenje i rasparčavanje Rusije ne idu na ruku – istakao je. 

On kaže da bi ambicije Rumunije i NATO-a u Moldaviji mogle bi da dovedu do građanskog rata u toj zemlji, a da bi reakcija Rusije u tom slučaju bila žestoka.

– Ako NATO uđe na teritoriju Moldavije, to može automatski da izazove građanski rat, vojni sukob sa Pridnjestrovljem, a to će automatski izazvati odgovor Rusije, jer u Pridnjestrovlju ima oko 1.500 ruskih mirovnjaka, a tu je i najveće vojno skladište u Jugoistočnoj Evropi, koje se nalazi u Kolbasni – smatra Cirdja.

On je uveren da bi odgovor Moskve bio oštar i munjevit.

Foto: Profimedia

– S obzirom na to da Rusija ima moćnu Crnomorsku flotu, koja je naoružana sistemima “Kalibar”, raketnim sistemima – “Oniks” i hipersoničnim raketama “Kinžal” niko ne sme da se igra sa Rusijom… Drugim rečima, na svaki pokušaj da se pipne Pridnjestrovlje i ruski mirovnjaci, odgovor će biti trenutan, veoma težak i porazan. Spreman sam da se kladim u to – rekao je Cirdja.

Cirdja takođe navodi da je fenomen latente rumunizacije Moldavije već pokrenut, a da nezavisnost te zemlje “postoji samo na papiru”.

On napominje da gotovo čitav državni vrh te zemlje već ima rumunsko državljanstvo, uključujući moldavsku predsednicu Maju Sandu, predsednika parlamenta Igora Grosu i premijerku Nataliju Gavrilicu, što se, kako je ocenio, verovatno dešava prvi put u istoriji zemlje.

– Imamo građane sa rumunskim pasošima i državljanstvom na svim najvišim državnim funkcijama – u Vladi, Ustavnom sudu i tužilaštvu. Stigli smo dotle da i šef Tužilaštva za borbu protiv korupcije, koji je tek imenovan, ima američko državljanstvo. Čak je i šef Informaciono-bezbednosne službe, koja je pandan ruskog FSB-a, državljanin Rumunije. Dakle, specijalne, obaveštajne službe kontrolišu i vode državljani Rumunije, pa o kakvom onda suverenitetu i nezavisnosti države možemo govoriti?! – ističe Cirdja.

Foto: Profimedia

Cirdja ne isključuje ni mogućnost pripajanja Moldavije Rumuniji ako se ponove događaji iz 1918. godine, kada je Rusko carstvo propalo, izgubilo Prvi svetski rat, a Rumunija ušla u Rusije, na teritoriju Besarabije, i pod izgovorom da štiti ovu teritoriju, izvršila prisajedinjenje Moldavije.

– Sada se može desiti isto kao i pre više od sto godina – ujedinjenja Poljske sa Ukrajinom, ujedinjenje Rumunija sa Moldavijom, sa Besarabijom – dodao je ekspert.

Strahovi da bi se to moglo dogoditi postoje među stanovništvom Moldavije, ima ih i na političkim marginama, posebno među opozicionim elitama koje se zalažu za nezavisnost i državnost zemlje, istakao je on.

– Jasno je da takve namere postoje. Jasno je, i to nisu glasine, da su rumunski savetnici već u Ministarstvu odbrane i u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Šire se i glasine da u vojsci već ima predstavnika rumunske vojske. Štaviše, imamo i tajni sporazum od 2012. godine po kome u slučaju unutrašnjih nemira Rumunija može da nam pruži pomoć da obezbedimo stabilnost i suzbijemo te nemire uz pomoć žandarmerije, ako se obratimo Bukureštu sa takvim zahtevom. Taj ugovor formulisan je prikriveno, ali omogućava Rumuniji da iskoristi svoj vojni potencijal za stabilizaciju, kako je nazivaju, situacije – kaže moldavski političar.