OD ZIME NI TRAGA NI GLASA! Natprosečne temperature za Božić, a EVO kada stiže obrt

 OD ZIME NI TRAGA NI GLASA! Natprosečne temperature za Božić, a EVO kada stiže obrt

Srbija Danas / Jelena Obradović

Orjentacioni razvoj vremena, objavljen na sajtu RHMZ, u periodu od 1. do 31. januara ove godine je sličan periodu zabeleženom od 7. januara 1988. do 6. februara 1988. godine, a prognozirane količine padavina su 37 mm.

Prema pojedinim izvorima, 1988/1989. godine je maksimalna visina snežnog prekrivača u Beogradu bila svega 9 centimetara, što je u odnosu na, recimo, 1987/1988. duplo manje, kada je bilo 18 centimetara.

Evo kada su mogući kiša i sneg

Petnaestog januara ove godine je moguća kiša, dok se na planinama očekuje sneg.

Iako maksimalne temperature neće biti kao na kraju decembra i početku januara, definitivno do polovine ovog meseca nema naznaka za jakim zahlađenjima, što znači da je početak zime prošao uz ekstremno toplo vreme.

Kako će da bude za Božić

U dane pred i posle Božića temperatura će biti oko 10 stepeni i više, u pojedinim gradovima i prema petodnevnoj prognozi vremena RHMZ i do 14 stepeni, a na planinama oko 8 do 9 stepeni.

Zatim će uslediti blagi pad i maksimalna dnevna temperatura bi oko 10. januara mogla da bude oko osam stepeni Celzijusa, a do prve polovine meseca bi varirala od 8 do 10 stepeni tokom dana.

Druga polovina januara bi mogla ponovo da donose toplo vreme sa maksimalnim temperaturama i do 12 stepeni, a osim povremene kiše izgledi da padne sneg su mogući 18, 25, 26. i 29. januara.

Kada sledi zahlađenje

Zahlađenje i pad temperature je moguć i pred kraj meseca, ali se maksimalna dnevna temperatura najverovatnije neće spuštati ispod 6 stepeni Celzijusa.

Prognoza za dane oko Božića

U sredu će u Beogradu biti promenjivo oblačno, sa temperaturom vazduha do +10 stepeni. U četvrtak 5. januara malo i umereno oblačno i maksimalna dnevna biće +13, u petak će biti +14 stepeni, u subotu +13 i za Božić +14 stepeni Celzijusa.

Posle blažeg i prosečno vlažnog decembra RHMZ je najavio i blaži i prosečno vlažan januar i februar 2023. godine.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka i biće viša za oko 1.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha oko 0.6ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 6.2ºC. Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka, u proseku za oko 6 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 42 mm – navode u RHMZ.

Takođe, druga polovina meseca ima izgleda za više vetrovitih dana, dok je u trećoj dekadi moguć umeren mraz.

Kako je ranije objasnio Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem rane najave i upozorenja u RHMZ, ova zima bi mogla da bude toplija od proseka sa pozitivnim odstupanjem temperature od jedan do dva stepena.

Broj očekivanih mraznih dana u nižim predelima je od 40 do 65.

Pročitaj još