OBJAVLJENA PROGNOZA ZA OMILJENA LETOVALIŠTA SRPSKIH TURISTA: Evo kakvo vas vreme očekuje – leto će malo kasniti u pojedinim delovima

 OBJAVLJENA PROGNOZA ZA OMILJENA LETOVALIŠTA SRPSKIH TURISTA: Evo kakvo vas vreme očekuje – leto će malo kasniti u pojedinim delovima

Foto: Youtube printscreen/Kruno Eti/Profimedia

Mnogi se pitaju da li će uskoro stabilizacija vremena, a evo kakvo vreme možete očekivati na vašim omiljenim letovalištima.

Ovogodišnji maj ne samo u Srbiji, već i u našem regionu pod uticajem veoma snažnog ciklona prolazi u znaku veoma promenljivog vremena, ali i svežijeg od proseka za ovo doba godine. Kako nas od početka leta deli samo nešto više od mesec dana, već sada se mnogi pitaju da li se uskoro očekuje i stabilizacija vremena.

Na crnogorskom primorju već danima preovladava oblačno i vrlo nestabilno vreme sa kišom i pljuskovima i grmljavinom. Maksimalne temperature kreću se od 18 do 24°C, a manje-više to je i prosek za ovo doba godine, navodi meteorolog Đorđe Đurić.

Crnogorsko primorje i tokom vikenda bilo je pod uticajem ciklona sa Jadranskog mora i centralnog Mediterana, pa će se nastaviti promenljivo oblačno i veoma nestabilno vreme sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

S obzirom na to da će ovaj deo Crne Gore nalaziti u prednjem delu ciklona, očekuju se veoma izražena i snažna južna strujanja. Nailazak južnog strujanja na visoke planine Dinarida, dovešće do još obilnijih padavina, jer će uticaj orografije dovesti do toga da se vazduh sa Jadrana naglo uzdigne uz planine.

Jutarnja temperatura bila je tokom vikenda od 15 do 17°C, a maksimalna dnevna od 20 do 24°C.

Crnogorsko primorje biće u ponedeljak (danas) i utorak (sutra) pod uticajem još jednog veoma snažnog ciklona, koji će se svojim centrom premeštati sa juga duž Jadrana prema severu Italije i Đenovskom zalivu.

Ovaj ciklon doneće crnogorskom primorju još jedan talas obilnijih padavina, uz jake grmljavinske pljuskove. Duvaće jak, na udare i olujni jugo, uz udare vetra i preko 100 km/h. Olujni jugo stvaraće i višemetarske talase, uz moguće plavljenje priobalnih predela, dok se u delovima crnogorskog primorja lokalno očekuju poplave i bujice.

Padavine će najobilnije biti na području Boke Kotorske i Orjena, a lokalno bi palo i preko 200 litara kiše po kvadratnom metru. Od utorka i srede se očekuje slabljenje juga, ali će pljuskova sa grmljavinom povremeno biti sve do četvrtka i petka. Maksimalna temperatura tokom prve polovine sledeće sedmice biće uglavnom oko 20°C.

Foto: Youtube printscreen/Kruno Eti

Dobra vest je da će od sledećeg vikenda doći do stabilizacije vremena i to će biti uvod u poboljšanje vremena koje se očekuje nakon 20. maja uz vreme nalik kalendarskom.

Dakle, prema trenutnim prognozama, tokom većeg dela treće dekade maja na crnogorskom primorju očekuje se sunčano i toplo vreme i tako bi se zadržalo i do kraja maja. Jutarnja temperatura biće oko 15°C, maksimalna dnevna oko 25°C. Trenutna temperatura Jadransnkog mora duž crnogorskog primorja je 17-19°C, dok bi do kraja maja temperatura zasigurno dostigla 20-21°C, a tako vreme bilo bi polako i uvod u početak sezone od juna i pravog letnjeg i sušnog vremena.

Grčka

I na grčkom primorju do sredine ove sedmice očekuje se vrlo promenljivo vreme, naročito u oblasti Jonskog mora i na Halkidikuju. Već u subotu je oblast Jonskog mora, a u nedelju i oblast Egejskog mora zahvatio snažan oblačni sistem sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Početkom ove sedmice Grčka će biti pod uticajem snažnog ciklona sa obilnijom kišom i obilnijim pljuskovima sa grmljavinom. Najobilnije padavine očekuju se na ostrvima u Jonskom moru i na severozapadnoj obali Grčke, a potom i na severu i severoistoku Grčke i u oblasti Halkidikija i Olimpske regije.

Na pojedinim lokacijama očekuje se i preko 100-150 litara po kvadratnom metru, naročito u severozapadnim predelima Grčke, uz mogućnost lokalnih poplava i bujica. Duvaće jak i olujni južni vetar, uz višemetarske talase.

Foto: Profimedia

Od sredine ove sedmice očekuje se stabilizacija vremena. Južni vetar biće u slabljenju i skretanju na severozapadni, a padavine će prestatai.

Dakle, u drugoj polovini ove sedmice na grčkom primorju biće sunčano i toplo vreme, uz temperature od 24 do 28°C, lokalno i do 30°C, a svežije će biti samo na ostrvima u Egejskom moru, uz temperature do 22°C i to pre svega zbog rashlađujućeg uticaja hladnijeg mora.

Zatim se do kraja maja očekuje uglavnom sunčano i toplo vreme, uz umerene, na ostrvima i jake severne vetrove. Maksimalna temperatura biće uglavnom od 25 do 30°C. Temperatura Egejskog mora ovih dana je od 15 do 17°C, a Jonskog od 17 do 19°C. Krajem maja temperatura Jonskog mora bila bi 20 do 22°C, a Egejskog od 18 do 20°C.