OBJAVLJENA LISTA NAJSREĆNIJIH NARODA NA SVETU: Evo na kom mestu je Srbija

 OBJAVLJENA LISTA NAJSREĆNIJIH NARODA NA SVETU: Evo na kom mestu je Srbija

Foto: Profimedia

Finska je šestu godinu zaredom proglašena zemljom s najsrećnijim stanovništvom, pokazuje Svetski izveštaj o sreći objavljen danas.

Izveštaj, koji se bavio i efektima krize izazvane koronavirusom na dobrobit ljudi, svake godine sastavljaju naučnici u SAD-u na temelju anketa Instituta Galup.

Prema izveštaju, nakon srećnih Finaca slede Danska, Island, Izrael, Holandija, Švedska, Norveška, Švajcarska, Luksemburg i Novi Zeland.

Srbija na 45. mestu

Hrvatska se nalazi na 48. mestu, iza Japana i ispred Brazila. Među susednim zemljama najsrećnija je Slovenija na 22. mestu, Italija je 33. a Mađarska 51. Crna Gora je na 67. mestu Svetskog izveštaja o sreći, a Bosna i Hercegovina je na 71. mestu, dok je Kosovo 34. na listi.

Pri dnu lestvice nalaze se uglavnom afričke zemlje, a ratom razoreni Avganistan i Liban dve su najnesrećnije zemlje sveta, u istraživanju koje je obuhvatilo ukupno 137 zemalja.

Naučnici su rekli da je ljudska procena sreće ostala “prilično otporna” uprkos pandemiji kovida-19, s globalnim prosecima u razdoblju od 2020. do 2022. koji su bili jednako visoki kao i oni u godinama pre pandemije od 2017. do 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *