NUTRICIONISTA SAVETUJE: Zadržite VITKU LINIJU i u periodu slavlja, pored kalorične hrane i ove namirnice prave problem

 NUTRICIONISTA SAVETUJE: Zadržite VITKU LINIJU i u periodu slavlja, pored kalorične hrane i ove namirnice prave problem

Foto: Shutterstock ilustracija

Sezona slava je uveliko u toku, a pred nama su i novogodišnji i božićni praznici. Osim toga, kreću i hladniji dani koji otežavaju bavljenje fizičkom aktivnošću, a sve ovo u paketu rađa pitanje: kako održati vitku figuru i ne “nabaciti” neželjene kilograme. Mnogi se, nažalost, retko pozabave još važnijim pitanjem: kako u ovom periodu sačuvati svoje zdravlje.  

Naime, prelazak sa nemasne na masnu hranu, kao i povećan unos hrane mogu izazvati ozbiljne zdravstvene posledice. Masna hrana provocira tegobe probavnog sistema i žučne kese, zbog čega je organizam opterećen velikom količinom masti životinjskog porekla i prostim ugljenim hidratima u vidu raznih vrsta kolača i torti, a sve se to odvija u večernjim satima, što još više pogoršava situaciju. S druge strane, slana hrana uzrokuje visok krvni pritisak, što dalje može da dovede do veoma ozbiljnih komplikacija.

Nutricionista i fitnes trener Ivana Šarčević podelila je savete kako ostati fit, zdrav i zadržati liniju.

– Ukoliko se pridržavate cele godine balansirane ishrane i treninga, tih nekoliko prazničnih dana se slobodno opustite, Mnogo je bitnije kako se hranite do decembra. Tih par dana praznične trpeze ne mogu narušiti vaš izgled i zdravlje., odmah je istakla na početku Ivana Šarčević.Foto: Profimedia/ilustracija

A ovo su Ivanini saveti kako da povedete računa o zdravlju i izgledu i ne prejedate se.

  • Obavezno doručkujte
  • Ne preskačite obroke. Ukoliko preskačete obroke, može da se desi pad insulina, i da nadoknadite i viškom kalorija u sledećem obroku.
  • Neka pola tanjira uvek bude sveže povrće. To će vas, takođe, zasititi i unećete dovoljno vlakana.
  • Krećite se što više možete u tim danima ili trenirajte
  • Pijte manje gaziranih pića ( bespotrebnih kalorija )
  • Jedite od svega po malo. Poznato je da za praznike ima raznih specijaliteta na trpezi. Uzmite od svega po malo i uz meru ( kako se ne bi prejedali)
  • Jedite sa čestim pauzama u jelu (3-5 minuta) kako biste dobilio signal iz želudca da li ste još gladni
  • Smanjite glikogen pre praznika ( smanjen unos ugljenih hidrata) i uradite jedan jači trening tih prazničnih dana. To je bitno jer usled ispražnjenih zaliha glikogena i ubrzanog metabolizma, manje su šanse da se ono što pojedete pretvori u salo.
  • Pijte dosta vode. Ako pijete alkohol posebno povedite računa o unosu vode. Voda takođe održava metabolizam brzim i štetne materije će brže otići. Samim tim, ukoliko konzumirate alkohol, sprečićete dehidrataciju organizma.

– I, na kraju, prođu praznici i vraćate se svojim rutinama i ritualima. To je nešto što je dosta bitnije nego tih par dana slavlja. Da ostatak godine živite i hranite se balansirano – zaključila je Ivana