NOVO UPOZORENJE RHMZ! Sprema se veliko nevreme – OVI delovi Srbije su sledeći na udaru pljuskova i grmljavina

 NOVO UPOZORENJE RHMZ! Sprema se veliko nevreme – OVI delovi Srbije su sledeći na udaru pljuskova i grmljavina

Foto: Profimedia

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda izdato je novo upozorenje na pljuskove i grmljavine.

Tokom večeri u jugozapadnim i južnim krajevima biće mestimično sa kišom, na istoku i jugoistoku ponegde i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Ranije je najavljeno da su lokalno mogući obilniji pljuskovi sa grmljavinom, kratkotrajna pojava grada i jak vetar.

Foto: Printscreen/RHMZ

Podsetimo, jaki pljuskovi koji su juče zahvatili Srbiju izazvali su ozbiljne probleme u pojedinim delovima zemlje.

Iznad područja Srbije i dalje se nastavlja uticaj ciklona koji već danima donosi obilne pljuskove sa grmljavinom i jače grmljavinske nepogode sa gradom. Snažni grmljavinski procesi najviše su se prethodnih dana obrušavali na zapadne predele Srbije, pa je tako u Loznici pre dva dana samo u jednom danu palo preko 80 milimetara kiše po kvadratnom metru, što je prosečna količina padavina za ceo mesec.

Foto: Profimedia

Obilnih padavina bilo je lokalno i u drugim predelima, a snažna kiša tokom prethodne noći dovela je do izlivanja manjih tokova na zapadu Srbije, pa je došlo do bujičnih poplava na području Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Arilja i Požege, a došlo je i do izlivanja Đetinje, koja je poplavila područje između Užica i Požege. Na tom području tokom prethodne večeri i noći palo je dodatnih 30 do 70 milimetara kiše po kvadratnom metru.

Dobra vest je da od ponedeljka sledi postepena stabilizacija vremena, koja je već danas nastupila na severu Srbije i u Beogradu. U subotu pred kraj dana i tokom večeri snažne grmljavinske oluje pogodile su i Beograd, a na pojedinim lokacijama olujni vetar obarao je drveće. Palo je i preko 30 milimetara kiše u kratkom vremenskom intervalu. Dakle, Srbija je i dalje pod uticajem ciklona sa Egejskog mora.