NOVO HITNO UPOZORENJE RHMZ: Tokom večeri OVI delovi Srbije biće na udaru snažnog grmljavinskog nevremena (VIDEO)

 NOVO HITNO UPOZORENJE RHMZ: Tokom večeri OVI delovi Srbije biće na udaru snažnog grmljavinskog nevremena (VIDEO)

Foto. Shutterstock

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je novo upozorenje na pljuskove sa grmljavinom u toku večeri.

– U toku večeri lokalna pojava obilnih pljuskova sa grmljavinom (20 do 30 mm za kratko vreme) očekuje se još u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji (u Zaječarskom, Pirotskom, Nišavskom i Jablaničkom okrugu), dok će kratkotrajni pljuskovi u centralnim i jugozapadnim krajevima biti manje intenzivni (od 10 do 20 mm za kratko vreme) – navodi se RHMZ upozorenju.

Večeras je na teritoriji većeg dela Srbije upaljen žuti meteoalarm, dok je u Pomoravlju, Jugoistočnoj i Istočnoj Srbiji na snazi narandžasti meteoalarm, što znači da, “vreme može biti opasno potencijalno ili će biti opasno”.

Žuti meteoalarm označava potencijalno opasno vreme i da prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Dok narandžasti meteoalarm označava opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Nevreme iz Hrvatske prvo je stiglo u Suboticu, gde se srušio pljusak koji je bio praćen grmljavinom i olujnim vetrom, nakon čega se intenzitet oluje polako pojačao.

Potom se nevreme spustilo do Novog Sada gde su udari vetra bili neverovatno jaki na trenutke, praćeni zavesom kiše koja je otežavala saobraćaj.

Nakon severa Zemlje, oluja praćena obilnim padavinama pogodila je Čačak i Kraljevo, gde su građani preneli da se odjednom namračilo pre nego što se sastavilo nebo sa zemljom. Nevreme je napravilo haos i u Beogradu, gde je snažan pljusak potopio ulice.

Nevreme koje je danas pogodilo sever zemlje stiglo je i do Kruševca.