NOVI UDAR NA KAMIONE I AUTOBUSE: Čeka se datum kada će morati da imaju OVO

 NOVI UDAR NA KAMIONE I AUTOBUSE: Čeka se datum kada će morati da imaju OVO

Foto: Shutterstock

Već je poznato da će putnička i laka komercijalna vozila u Evropskoj uniji preći na struju od 2035. godine, a sada su Holandija, Belgija, Danska i Luksemburg pozvali EU da odredi datum do kad novi kamioni i autobusi moraju da imaju nultu emisiju CO2.

Pre nešto više od dva meseca, Evropska unija postigla je konačan dogovor o zakonu koji zabranjuje prodaju novih benzinskih i dizelskih automobila od 2035. godine. Cilj zakona je brži prelazak na električna vozila sa nultom emisijom.

Pored toga, Evropska komisija bi trebala da sledećeg meseca predloži strože standarde i za teška teretna vozila kako bi se uskladila sa ciljevima EU u vezi sa klimatskim promenama. Kako bi ubrzali proces, Holandija, Belgija, Danska i Luksemburg pozvali su Evropsku uniju da odredi konačan datum do kojeg novi kamioni i autobusi koji se prodaju u Evropi moraju da imaju nultu emisiju ugljen-dioksida.

Predlog bi trebalo da otkrije konačan cilj o nultoj emisiji štetnih gasova za teška vozila. Iako navedene četiri zemlje nisu precizirale datum primene, navode da mora biti u skladu sa ciljem EU da do 2050. ima nulte emisije gasova u celokupnoj privredi.

– Predstojeća revizija standarda CO2 za teška teretna vozila pruža jedinstvenu priliku za slanje snažnog signala tržištu i podsticanje pravovremene tranzicije – navodi se u zajedničkom dokumentu četiri zemlje.

Pročitaj još