NOVI MARIJUPOLJ! Pogled na ovaj grad nakon ŽESTOKIH BORBI ruske i ukrajinske vojske budi JEZU (VIDEO)

 NOVI MARIJUPOLJ! Pogled na ovaj grad nakon ŽESTOKIH BORBI ruske i ukrajinske vojske budi JEZU (VIDEO)

Foto: Printscreen/Telegram/Sputnik

Jedno od primarnih oružja u ruskom ali i ukrajinskom kopnenom i vazdušnom arsenalu je višecevni lanser raketa “Uragan”.

Pogled iz drona na porušene delove naselja Popasna u LNR, nakon borbi i ukrajinskih granatiranja, između ostalog, i uz primenu “Uragana”. Grad Popasna sve više liči na Marijupolj i Severodonjeck koji su usled žestokih borbi sravnjeni sa zemljom, a ništa drugačija sudbina nije zadesila i ovaj grad na istoku Ukrajine.

Jedno od primarnih oružja u ruskom kopnenom i vazdušnom arsenalu, koje se trenutno koristi za vođenje rata u Ukrajini je višecevni lanser raketa “Uragan”.

9K57 “Uragan” je sovjetski višecevni lanser raketa kalibra 220mm. Ušao je u naoružanje 1975. godine. Radi se o mobilnom sistemu koji se nalazi na platformi kamiona ZIL -135LM. Na njemu se nalazi lanser sa 16 raketa 9M27 različitog tipa, dometa i do 35,800 metara.

Može da koristi rakete koje su opremljene razornom, termobaričnom, kasetnom, zapaljivom i hemijskom bojevom glavom. Jedno oruđe sa raketnim plotunom od 16 raketa, pokriva površinu od 426 hiljada kvadratnih metara. Pored Rusije, koristi ga još desetak država koje su uglavnom nastale na razvalinama bivšeg SSSR-a, među kojima je i Ukrajina.

Takođe, ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak noćnog dejstva naprednijeg sistema “Uragan” na položaje Oružanih snaga Ukrajine.

U videu ispod pogledajte dejstvo ruskog “Uragana” noću: