NOVI DETALJI O FILIPINKI I NIŠKOM HAKERU: Ostavili četvoro dece pa pobegli, nestali bez traga, menjali identitete, prevarili investitore širom sveta

 NOVI DETALJI O FILIPINKI I NIŠKOM HAKERU: Ostavili četvoro dece pa pobegli, nestali bez traga, menjali identitete, prevarili investitore širom sveta

Foto: Društvene mreže

Supružnici Ksenija Fej Atilano Krstić i Kristijan Krstić, nestali su pre tačno dve godine dok su čekali odluku Ministarstva pravde o njihovom izručenju Americi koja ih traži zbog sumnje da su sa još devetoro niških hakera učestvovali u internet prevari teškoj 70 miliona dolara.

Poslednji put, ovaj bračni par viđen je 5. avgusta 2021. godine kada su se javili policiji u Nišu, nakon čega im se do danas izgubio svaki trag. Kako se sumnja, Ksenija je preminula usled bolesti, ali se potom pojavila informacija da je ipak izvršila samoubistvo.

Ovaj bračni par bio je u obavezi da se svakog ponedeljka i četvrtka pojavi u Policijskoj upravi u Nišu i tako potvrde da nisu napustili mesto boravka, kako im je, nakon ukidanja pritvora, naložio Viši sud u Beogradu. Tog 5. avgusta oni su kao i do tada otišli do policijske stanice, međutim posle toga ih niko više video.

Često menja identitet

Prijatelji i poznanici, opisali su Kristijana Krstića kao izuzetno inteligentnu osobu i adrenalinskog zavisnika, ali kažu i da je sklon promenama identiteta i mesta boravka.

Advokatu ovog bračnog para, Milanu Petroviću, bilo je neverovatno da su odlučili da “ispare” imajući u vidu da je Evropski sud za ljudska prava doneo odluku u njihovu korist.

Ostavili četvoro dece?

Činjenica je da Krstići nisu bili na prijavljenoj adresi u Nišu, u šta se uverila i policijska patrola još 27. avgusta te godine, postupajući po nalogu beogradskog Višeg suda.

Na njihovoj adresi u Nišu boravi samo izvesna žena koja se stara o njihovo četvoro maloletne dece, od kojih najmlađe ima devet meseci, a najstarije 15 godina.

Za šta se terete?

Prema optužnici, osumnjičeni se terete da su pomogli u stvaranju i plasiranju na tržište više od 20 lažnih platformi za investiranje, uključujući “Options Rider”, “Bancde Options”, “Start Options”, “Dragon Mining”, “BTC Mining Factor” i “Triniti Mining”.

Iz matičnih baza u Kini, Srbiji i drugim zemljama, optuženi su navodno ciljali na investitore širom sveta, uključujući nekoliko na severu Teksasa, navodeći ih da “ulažu” u binarne opcije i rudarstvo kripto valuta.

Prevarili investitore širom sveta

Na mreži su svoje platforme za binarne opcije fakturisali kao “svetskog lidera na tržištu binarnih opcija”, hvalili su se prosečnom isplatom od 80 odsto i obećali povraćaj novca od 20 odsto za svaku izgubljenu trgovinu.

U međuvremenu, na platformama za rudarstvo kriptovaluta tvrdili su da investitori mogu “da kupe bitkoine po polovini tržišne cene” zbog non-stop rudarstva u objektima širom sveta.

Optuženi su izmislili profile, zajedno sa imenima i fotografijama, uglavnom ženskog pola, za svoje nepostojeće službenike i ljude koji predsedavaju investicijskim kompanijama. Kako se navodi u saopštenju Ambasade SAD, čak su i koristili lažna imena tokom video konferencijskih poziva kako bi ubedili potencijalne investitore da je kompanija legitimna.

Nakon što su uputili investitore da novac prebacuju preko međunarodnog bankovnog računa, optuženi su navodno obezbedili podatke za prijavu lažnog internet portala za ulaganja, koji je neprestano pokazivao pozitivan prinos na investicije.

Terete se da su izmišljali trgovačke aktivnosti, istoriju povlačenja i bankovne račune, iako u stvarnosti nije došlo do stvarne trgovine, a takozvani novac za ulaganje korišćen je za pokrivanje ličnih troškova okrivljenih, plaćanje provizija i unapređenje šeme.

Sveukupno, zavera je, kako se sumnja, prevarila investitore širom sveta za više od 70 miliona dolara.

Izvor: Blic.rs