NOVE GLAVOBOLJE ZA FRANJU: Grom iz vedra neba, Peking nikako da se povinuje Vatikanu!

 NOVE GLAVOBOLJE ZA FRANJU: Grom iz vedra neba, Peking nikako da se povinuje Vatikanu!

Foto: Profimedia

Vatikan je danas saopštio da su kineske vlasti imenovale novog biskupa u Šangaju, kao i da je Vatikan o tome obavešten ”pre nekoliko dana”. Kako prenosi Rojters, Kina je na taj način prekršila bilateralni sporazum sa Vatikanom.

U saopštenju se navodi da su kineske vlasti razrešile dužnosti biskupa Šen Bina iz Haimena, u provinciji Đangsu, da bi ga postavile za biskupa Šangaja, kao i da je Vatikan o njegovom zvaničnom imenovanju saznao danas uvidom u izveštaje medija.

Foto: Profimedia

– Za sada nemam šta da kažem o proceni i reakciji Svete stolice na ovu situaciju – izjavio je portparol Vatikana Mateo Bruni. Premeštaj biskupa Šen Bina dogodio se samo četiri meseca nakon što je Vatikan optužio Kinu da je prekršila bilateralni dogovor o imenovanjima biskopa kada je jednog katoličkog velikodostojnika postavila na čelo eparhije koju ne priznaje Sveta stolica.

Bilateralni dogovor Vatikana i Kine je bio pokušaj da se ublaži dugogodišnja podela katolika u kontinentalnoj Kini na vernike odane papi i sledbenike katoličke crkve koju podržava zvanični Peking. Postizanjem bilateralnog dogovora obe strane su prvi put od 1950-ih priznale papu kao vrhovnog poglavara katoličke crkve.