NOVE CENE GORIVA SUTRA OD 15 ČASOVA: Velike promene, da li će benzin i dizel biti JEFTINIJI?

 NOVE CENE GORIVA SUTRA OD 15 ČASOVA: Velike promene, da li će benzin i dizel biti JEFTINIJI?

Foto: Shutterstock

Cena barela nafte tipa “brent” koju prate cene u Srbiji je na svetskim berzama pala sa 111 dolara od prošlog petka na jutrošnjih 108 dolar, što je pojeftinjenje od skromnih tri odsto.

Budući da maloprodajne cene goriva na domaćim pumpama prate kretanja “crnog zlata” na globalnom trštu, ovo je glavni signal vozačima da mogu da očekuju eventualno blago pojeftinjnje evrodizela i benzina evro premijum BMB 95 od sutra na domaćim pumpama, pod uslovom da se do tada drastično ne promeni trend na svetskim berzama.

Tačan iznos novih cena ovih goriva biće poznat sutra do 15 časava, kada ga na svom sajtu objavi Ministartvo trgovine.

Do tada će važiti maksimalne cene 196,30 dinara za litar evrodizela, i 174,10 dinara za litar evro premijum BMB 95, kako je utvrđeno 15. aprila.

Foto: Profimedia

Za poljoprivrednike na pumpama NIS ostala je ista cena od 179 dinara za evrodizel, a dozvoljeno im je i da 60 litara sipaju u kanister.

Podsetimo, iako je prema Uredbi o ograničenju visine cena derivata nafte, koja će biti na snazi do 30. aprila, predviđeno da se usklađivanje cena evrodizela i benzina BMB 95 objavljuje petkom, istim aktom je takođe propisano i da će se u slučajevima kada je petak državni ili verski praznik koji se praznuje, prosečna veleprodajna cena derivata nafte obračunavati, a najviša maloprodajna objavljivati dan ranije.

Budući da proslava uskršnjih praznika u Srbiji počinje u petak 22. aprila, tako da će nove cene goriva biti objavljene u sutra do 15 časova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *