NOVA PRETNJA ZA EVROPU: Nemački naučnici upozoravaju na novi talas bolesti koji nas neće zaobići, BIĆE VAKCINACIJE

 NOVA PRETNJA ZA EVROPU: Nemački naučnici upozoravaju na novi talas bolesti koji nas neće zaobići, BIĆE VAKCINACIJE

Foto: Profimedia

Klimatske promene se dešavaju i ako ne reagujemo brzo, nova pretnja je pred vratima.

Naučnici u Nemačkoj upozoravaju da bi tropske bolesti, koje prenose insekti, mogle u budućnosti postati opasnost za ljude u Evropi, čak i uz umeren porast temperature zbog klimatskih promjena.

Studija Istraživačkog udruženja za medicinski biodiverzitet i parazitologiju sa “Gete” Univerziteta u Frankfurtu navodi da će rastuće temperature dovesti do toga da će insektima iz tropskih i suptropskih područja biti sve ugodnije u Evropi.

Studiju je naručila Nemačka mreža za borbu protiv zanemarenih tropskih bolesti. Među insektima koji mogu da prenesu zarazne bolesti je i azijski tigrasti komarac. On može da prenese viruse denga groznice, žute groznice ili Zika virus na ljude. Ova vrsta komaraca izvorno je porieklom iz južne i jugoistočne Azije, ali zbog rastućih globalnih temperatura već se može naći u delovima srednje Evrope.

Sa Univerziteta preporučili edukaciju stanovništva i lekara.

Larve komaraca brže se razvijaju kada je toplo. Istraživački tim, predvođen biolozima Sarom Kunc i Svenom Klimpelom, na primeru tigrastog komarca izračunao je koliko će se pogodna staništa širiti u Evropi u zavisnosti temperaturu. U drugom koraku naučnici su ispitali kako različite temperature utiču na prenos patogena.

Otkrili su da će čak i uz porast globalne temperature za manje od dva stepena Celzijusa, klimatski uslovi koji pogoduju prenosu zaraznih bolesti u budućnosti prevladavati u gotovo svim delovima Evrope. Naučnici preporučuju edukaciju stanovništva i smatraju da je neophodno edukovatii lekare o vakcinacijidijagnostici i terapiji zaraznih tropskih bolesti.