NOVA NAUČNA STUDIJA DOŠLA DO REVOLUCIONARNOG OTKRIĆA: Nove vakcine ŠTITE od akuelnih podvarijanti korone – infekcija Omikronom na izdisaju

 NOVA NAUČNA STUDIJA DOŠLA DO REVOLUCIONARNOG OTKRIĆA: Nove vakcine ŠTITE od akuelnih podvarijanti korone – infekcija Omikronom na izdisaju

Nove buster vakcine protiv kovida 19 kompanija “Fajzer” i “Moderna” pomažu u sprečavanju simptomatičnih zaražavanja novim podvarijantama virusa korona, pokazaju sakupljeni dokazi, saopštili su danas američki zvaničnici.

– Danas imamo dodatne dokaze koji pokazuju da nove, osvežene vakcine štite ljude od najnovijih varijanti kovida 19 – izjavio je novinarima doktor Brendon Džekson, šef odeljenja za odgovor na kovid 19 pri američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Vakcine se koriste od jeseni, a usmerene su protiv BA.4 i BA.5 omikron varijanti virusa korona, koje više nisu dominantne.

Sada su dominantne podvarijante IKSBB, nastale iz BA.2 verzije omikrona.

 Laboratorijske studije su sugerisale da ja vakcinalna zaštita niža od IKSBB varijanti u poređenju sa prethodnim varijantama – rekao je Džekson.

Naučnici su u novom istraživanju pratili slučajeve kovida 19 od 1. decembra do 13. januara, kada je u SAD povećana cirkulacija IKSBB i IKSBB.1.5 podvarijanti.

Pokazalo se da nove vakcine sprečavaju razvoj oboljenja kod polovine ljudi koji su prethodno primili dve do četiri doze originalne vakcine protiv kovida 19, navodi CDC.

Džekson je rekao da nove vakcine umanjuju rizik od smrtnog ishoda za više od dva puta u poređenju sa vakicnisanim osobama koje nisu primile buster.

Rizik od umiranja od kovida 19 opada za blizu 13 puta kod osoba koje do sada nisu bile vakcinisane.